портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний конкурс "Жінка Донеччини": Яна Баришева (номінація "Волонтерка року")

Опубліковано 14 вересня 2023 року, 15:58 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представляє учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Знайомтесь -  Яна Баришева (номінація "Волонтерка року").

Яна Баришева - вчителька історії та географії Бахмутської ЗОШ № 24, волонтерка, засновниця благодійного фонду «Світло добра К». 

Її родина, як і багато інших родин, проживали у м. Бахмут. Це маленьке місто, яке розташоване на Донеччині. Описати його красу не можливо словами. Яна закохалася в це місто з першого погляду. Хто хоч раз бував у містечку, обов’язково відвідав соляні шахти, скуштував шампанське, милувався чарівністю Алеї троянд, яка налічувала 5091 троянду та встановила рекорд України  Хоч раз здійснив прогулянку прекрасною набережною Бахмутки,  де завжди було жваво: гуляли діти, закохані, подружні пари, особливо в літні дні. Усі вірили простій істині: там де краса, не місце для вибухів і снарядів. 

Ось так і життя Яни розпочалось із закоханості у це місто, в якому згодом зустріла свого майбутнього чоловіка. Одружились, обоє працювали, щоб придбати своє гніздечко. Народилась у них донька, а вже потім  змогли придбати свій будинок. Родина Яни, як всі звичайні бахмутські молоді родини, мали мету,  до якої йшли маленькими кроками.

Але ранок 24 лютого 2022 року змінив все життя Яни та її родини. Щось десь гупає,  страшно та моторошно, Яна відкрила месенджер й  знайшла повідомлення від виховательки дитячого садочка: «Сьогодні в садок дітей не приводимо, чекаємо подальших повідомлень».  

Яна прочитала новини України й не повірила. Як так? Чому? За що? Більша частина  держави у вогні, чутно вибухи, лунає сирена в  телефоні. Дівчина бере себе в руки, заспокоюється. Усе минеться. Тиждень, два і все пройде. Але у березні тільки збільшується кількість ракет, зруйнованих міст та втрачених життів.

Найтяжче для Яни було прийняти рішення, що необхідно усе покинути,  вивозити дитину. Покидати своє щойно придбане гніздечко та чоловіка, а заразом з цим всім, всі її бажання, мрії, те, до чого вона йшла багато років.

Від малознайомої людини прийшло запрошення приїхати в село Софіївка, що на Дніпровщині. Був великий страх, що вона з дитиною буде жити в чужій місцевості. Вона вперше побачила дівчину Тетяну і  зрозуміла, що на її шляху знайшлась чуйна людина, добра, готова всім допомагати. І ця зустріч змінює всі обставини. Яна з Тетяною починають разом допомагати людям та надавати найнеобхіднішу допомогу у вигляді харчових продуктів, гігієни, одягу тощо. Згодом створюють БФ «Світло Добра К», що дало змогу розпочати співпрацю з різними фондами  «ADRA Ukraine», «World Central Kitchen», «NEW WEY», ГО «Ми з Україною». 

Завдяки цьому внутрішньо переміщені особи, які на той час мешкали у Софіївській громаді, почали отримувати продукти, засоби гігієни, постільну білизну, кухонний посуд та усе необхідне для життя.  У селищі  Софіївка наразі проживає 738 людей ВПО з різних куточків України, найбільша кількість з міста Бахмут (368 осіб). Яна розуміє проблеми та потребу населення до першочергово необхідних речей.

Яна разом з новою подругою намагались допомагати людям не тільки в громаді, а й за її межами. Напрямки були різні: Донецька, Херсонська області та інші куточки України. Кількість сімей збільшувалась і з тим, що домівки були порожніми, з’являлись нові потреби, тому що у людей не було найнеобхіднішого, такого як постіль, обігрівачі та інше. Тому дівчата  вимушені були знову шукати допомогу. 

Яна разом з Тетяною почали писати проєкти для закупівлі найнеобхіднішого:

- було написано чотири успішних проєкти, за допомогою яких люди були підготовлені до зими; 

- наступний проєкт дав змогу закупити техніку для сімей (електропечі, комоди, стільці, столи, мультиварки, духовки, подушки );

- третій проєкт був підтриманий фондом «Допомога ВПО», що дало змогу закупити  постільну білизну, чайники, термоси, LED ліхтарі.

- четвертий проєкт «Доступ до води» - забезпечення людей питною водою.

А на меті нові проєкти  для підтримки  дітей, які, як ніхто інший, постраждали від війни. Тепер мета Яни - не зупинятися, допомагати людям, об’єднувати їх навколо себе, бо тільки в єдності ми сила! Разом до Перемоги! Усе є і буде  Україна!

За інформацією управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації




Інші новини за темою