портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Обласний онлайн-форум до Дня єднання «Українська державність: від внеску кожного до здобутків нації»

Опубліковано 16 лютого 2023 року, 15:21 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

16 лютого 2023 року в онлайн-форматі відбувся форум «Українська державність: від внеску кожного до здобутків нації». Захід відбувся за ініціативи Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Учасниками стали понад 200 педагогічних працівників закладів освіти всіх форм і типів власності Донецької області, представники громадськості, лідери органів учнівського самоврядування.

З привітальним словом до учасників форуму звернулася заступниця голови облдержадміністрації Юлія Костюніна. У своєму виступі вона наголосила на тому, що повномасштабне вторгнення стало критичною точкою об’єднання українців довкола спільних цінностей. У нелегкий для держави час українці зібралися у велику спільноту, зорганізувалися в громади, асоціації й, об’єднавшись у єдине ціле, роблять спільну справу, наближаючи Перемогу.

До заходу долучилися почесні гості: Байкєніч Ганна, кандидатка педагогічних наук, завідувачка сектору методичної роботи Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті Українського інституту національної пам’яті, Дзержинська Ольга, голова молодіжної ради при Донецькій облдержадміністрації, Деркаченко Юлія, кандидатка юридичних наук, Представник Уповноваженого з інформаційних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Під час роботи акцентовано, що зовнішні та внутрішні виклики, які постали сьогодні перед нашою країною, вимагають від кожного консолідації та відповідальності. Лідери  учнівського самоврядування наголосили на їхній ролі у формуванні громадянської активності та патріотизму, висловили сподівання щодо подальшої розбудови діяльності.

Учасників ознайомлено з результатами опитування учнівської молоді Донецької області щодо громадянської позиції, громадянської активності та форм її прояву. Зазначено, що виклики сьогодення є безпрецедентними, тому внесок кожного в обороноздатність країни та її повоєнне відновлення є вкрай важливим. У цій ситуації особливого значення набуває робота з молоддю, адже саме вона є тією рушійною силою, яка здатна змінити світ. Актуалізовано питання національних цінностей, оскільки вони є запорукою національної єдності. 

Говорили й про роль молодіжної ради при Донецькій облдержадміністрації, яка є потужною платформою взаємодії та співпраці влади з молоддю. Презентовано проєкти, які яскраво демонструють взаємодію молоді з владою нашої області.

Окремо розглянуто питання консолідації суспільства, перепрочитання уроків української історії. Наголошено, що перегляд та оновлення змісту навчальних програм загальної середньої освіти мають на меті увиразнити наскрізні лінії з минулого. Це дасть змогу пояснити сучасні події. Результатом має стати формування колективної історичної пам’яті як одного з головних компонентів формування української національної ідентичності.

Посилання на відеозапис форуму: https://www.youtube.com/watch?v=tOqkjxC0ZCs

За матеріалами департаменту освіти і науки облдержадміністрації