портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Оксана Головко розповіла про взаємодію з міжнародними організаціями, надання гуманітарної допомоги та плани щодо подальшої підтримки мешканців області

Опубліковано 23 лютого 2024 року, 15:49

Про надання гуманітарної допомоги постраждалим від війни жителям Донецької області, взаємодію з міжнародними донорськими організаціями та найближчі плани щодо забезпечення громад області розповіла під час брифінгу директорка департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької ОДА Оксана ГОЛОВКО.

«Донецька та Луганська області першими, починаючи з 2014 року, стикнулися з російською збройною агресією проти України, і ці області мають десятирічний досвід співпраці з міжнародними та іноземними організаціями у питаннях надання гуманітарної допомоги мешканцям, - зазначила Оксана Головко. - На початку лютого 2022 року представники міжнародної спільноти, які працювали тривалий час на території України, органів центральної та регіональної влади навіть обговорювали ймовірність анулювання гуманітарної допомоги та перехід до вирішення питань розвитку. Але 24 лютого 2022 року сталося повномасштабне російське збройне вторгнення в Україну, і міжнародним організаціям довелося працювати набагато більше в напрямку гуманітарної допомоги».

Директорка департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької ОДА докладно розповіла про те, яка саме допомога надходить від міжнародних та іноземних донорів на територію Донеччини.

«Існують декілька груп і декілька напрямків надання допомоги, – наголосила Оксана Головко. - По-перше, це допомога від міжнародних гуманітарних організацій, які мають відповідні механізми роботи, відповідні мандати і обсяг фінансових ресурсів для того, щоб працювати в місцях збройних конфліктів на території України.

Міжнародні гуманітарні організації дбають насамперед про надання населенню продуктів, предметів першої потреби, грошової підтримки, а також опікуються проведенням евакуації, допомоги у відновленні документів, соціально-психологічній адаптації. Йдеться про те, що передусім необхідно людям в умовах, коли вони втратили житло, документи, засоби до існування, роботу, збереження. Відтак, підтримка донорів дає змогу людям втримуватися у тих мінімальних умовах, необхідних для вирішення нагальних потреб».

Окремим напрямком роботи, за словами Оксани Головко, є міжнародна технічна допомога у межах проєктів, що фінансуються групою країн або окремими країнами. Це проєкти раннього відновлення, раннього розвитку або підвищення спроможності громад реагувати на виклики, що виникають. Такі проєкти реалізуються на території Донецької області під егідою Європейського Союзу, ООН, USAID і допомагають вирішити питання матеріально-технічного забезпечення тих юридичних осіб, що дбають про життєдіяльність громад, надання житлово-комунальних послуг, полегшують вихід з блекаутів тощо.

Оксана Головко відзначила групу міжнародних організацій, робота яких грунтується на донорській підтримці країн, і з представниками яких безпосередньо контактують мешканці Донецької області.

«Емблеми цих організацій ми бачимо на коробках з гуманітарною допомогою або на одязі їх представників. Здебільшого це – міжнародні доброчинні структури або їх філії, відкриті у різних регіонах України, або ж громадські об’єднання, які створені в Україні та отримують фінансування від великих міжнародних гуманітарних організацій. До них належать ADRA, «Проліска», «Янголи спасіння», Карітас та велика кількість інших організацій, які працюють на території України та безпосередньо Донецької області», - підкреслила директорка департаменту.

Оксана Головко також виділила види і характер допомоги, що надається за різними напрямками міжнародної донорської підтримки.

Передусім йдеться про відновлення та перше реагування на наслідки обстрілів. Ця допомога здебільшого сфокусована у районах, наближених до лінії фронту. Але, зважаючи на зростання активності обстрілів, доброчинці доправляють предмети першої потреби та першочергові будівельні матеріали у громади на всій території Донецької області. Тарпаулін, плівка, фанера, цвяхи, - ці та інші матеріали стають у пригоді власникам постраждалих від обстрілів осель для якомога скорішого їх відновлення.

«Допомога включає також ковдри, подушки, матраци, теплий одяг, освітлювальні прилади (свічки, ліхтарі тощо). Надходять і життєво необхідні мешканцям ліки. Адже чимало людей у прифронтовій зоні страждають на хвороби, при яких потрібен щоденний прийом медикаментів.

Не втрачає актуальності й надання людям в умовах після обстрілів продуктів харчування, які не потребують значної термообробки і які можна вживати у відповідний період, максимально спрощено, без потреби в приготуванні», - наголосила директорка департаменту.

Оксана Головко зауважила, що на території Донецької області зараз знаходиться велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які прибули у громади з інших населених пунктів області або з сусідньої Луганщини. Це – люди, які втратили житло внаслідок бойових дій, або не мають можливості повернутися до своїх осель. Вони не мають засобів до існування і зазвичай потребують не лише продуктів і предметів побуту, але й на юридичний супровід у відновленні документів чи у поданні заяв для отримання соціальної підтримки.

«Загалом Донеччині допомагають численні донори. Насамперед це Литва, Латвія, Естонія, Польща, Німеччина та інші країни. Нещодавно ми отримували велику партію генераторів від Об’єднаних Арабських Еміратів. Отже, допомога надходить з різних країн світу, і проблеми бувають пов’язані лише з логістикою та з відпрацюванням постачання», - зауважила директор департаменту.

За словами Оксани Головко, Міжнародна організація з міграції, Червоний Хрест і УВКБ ООН зараз розглядають можливість надання передусім грошової допомоги отримувачам із соціально вразливих верств населення для вирішення нагальних для них питань.

Здійснюється також виплата допомоги внутрішньо перемішеним особам на облаштування.

«Всесвітньою продовольчою програмою опрацьовується варіант надання соціально вразливим верствам населення ваучерів на купівлю продуктів харчування у супермаркетах. Адже попередня практика показує, що не для всіх людей з різних причин бувають прийнятні продукти, що містяться в гуманітарних наборах. Зараз донори визначають мережі супермаркетів, на базі яких надаватиметься така допомога.

Розглядається також можливість надання мікрогрантів для суб’єктів підприємницької діяльності».