портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Оприлюднено Щорічний звіт Генерального секретаря НАТО за 2022 рік

Опубліковано 22 березня 2023 року, 10:10

21 березня 2023 року Генеральний секретар НАТО представив свій Щорічний звіт за 2022 рік, у якому висвітлено усі аспекти діяльності Альянсу протягом минулого року.

Сьогодні, коли пішов другий рік війни Росії проти України, пан Столтенберг висловив високу оцінку «сталевого опору українського народу», а також «безпрецедентної підтримки України» з боку держав – членів НАТО. Він заявив, що президент Путін хотів, щоб Альянсу поменшало, але він досяг зворотного результату: членів НАТО побільшало», підкресливши, що вступ Фінляндії і Швеції «зробить їх безпечнішими, наш Альянс міцнішим, і засвідчить, що двері НАТО залишаються відкритими».

«Вторгнення, яке здійснив Путін, було потрясінням, але не стало несподіванкою», – зазначив пан Столтенберг, назвавши його «кульмінацією моделі агресивного поводження». Він додав, що, відколи Росія здійснила незаконну анексію Криму у 2014 році, в НАТО було здійснено найістотніше зміцнення колективної оборони за останнє покоління. «Отже, коли російські танки вкотилися в Україну, ми були напоготові», – сказав він. «За лічені години наші оборонні плани набули чинності – від Балтійського до Чорного морів. Під командування НАТО було передано сорок тисяч військовослужбовців, забезпечено значну присутність у повітрі і на морі, а кількість бойових груп НАТО подвоєно з чотирьох до восьми». Пан Столтенберг також додав, що держави – члени НАТО надали Україні істотну допомогу, включаючи постачання передових систем озброєнь і боєприпасів.

Для, щоб зберегти підтримку України, водночас не послаблюючи захист Альянсу, держави – члени також нині узгоджують нові орієнтири у галузі розбудови потенціалу з метою виробництва боєприпасів, що відіграють вирішальну роль на полі бою, а також розвитку контактів з промисловістю задля нарощування їх виробництва. НАТО також вдосконалює захист критичної національної інфраструктури, включаючи підводні кабелі та трубопроводи, особливо завдяки створенню Координаційного центру з питань підводної інфраструктури та Спільної оперативної групи НАТО – ЄС.

Пан Столтенберг також підкреслив, що на Мадридському саміті Альянсу у 2022 році держави – члени НАТО ухвалили нову Стратегічну концепцію, у якій Росію названо найбільш значною загрозою безпеці, поряд з тероризмом, а також чітко окреслені виклики Альянсу, що походять з боку Китаю.

*Згідно сайту https://www.nato.int/cps/uk/natohq/index.htm