портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Організація національного спротиву: що передбачає законопроєкт Президента України

Опубліковано 24 червня 2021 року, 14:01

Проєкт Закону про основи національного спротиву №5557, внесений президентом України Володимиром Зеленським до Верховної Ради 25 травня 2021 року, має важливе значення для організації національного спротиву, як складової всеохоплюючої оборони держави. Про це під час брифінгу у Краматорську сказав заступник директора департаменту – начальник управління мобілізаційної, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Донецької ОДА Валерій Кобижча.

Він зазначив, що у разі схвалення законопроєкту про основи національного спротиву №5557 в Україні буде створено комплексну всеохоплюючу систему національного спротиву (протидії) агресору за рахунок залучення широких верств населення до територіальної оборони на підконтрольних територіях та/або Руху опору на окупованих чи захоплених територіях, підготовки громадян України до виконання специфічних завдань територіальної оборони і руху опору.

У статті 13 та 14 проекту закону визначені повноваження державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Так, у разі прийняття законопроєкту сили територіальної оборони стануть окремим родом сил Збройних Сил України, виведуться із підпорядкування Командувача Сухопутних військ та переведуться у пряме підпорядкування Головнокомандувачу Збройних Сил України.

Передбачено залучення сил територіальної оборони для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Територіальна оборона включатиме дві складові – військову і добровольчу: військова – бригади територіальної оборони (у кожній області) і батальйони (у кожному районі) територіальної оборони; добровольча – добровольчі загони територіальних громад.

Також він підкреслив, що добровольцям територіальної оборони дозволятиметься використовувати особисту мисливську зброю для виконання завдань територіальної оборони, унормовано соціально-правовий захист військовослужбовців і добровольців територіальної оборони.

Що стосується руху опору, то законодавчо він унормовується та має діяти на окупованій (захопленій) території, перешкоджати діям військ (сил) агресора (противника), брати участь у проведенні спеціальних (розвідувальних, інформаційно-психологічних тощо) операцій. Визначається відповідальний за організацію руху опору, умови початку виконання завдань руху опору (на окупованій території або території захопленій агресором (противником). До руху опору дозволяється залучати іноземців та осіб без громадянства; унормовано соціально-правовий захист учасників руху опору (вони зможуть отримати статус учасника бойових дій).

Крім цього слід знати, що вводиться загальновійськова підготовка громадян України, узаконюється початкова підготовка, яка охоплює загальноосвітні навчальні заклади (школи, гімназії, ліцеї тощо), вводиться базова підготовка для громадян віком від 18 років, які не пройшли службу в армії, а також визначаються органи, відповідальні за підготовку (початкову – Міносвіти спільно з Міноборони; базову – Міноборони разом з іншими міністерствами і відомствами).

Нагадаємо, 25 травня 2021 року президентом України Володимиром Зеленським внесено до Верховної Ради України Проект Закону про основи національного спротиву №5557 та законопроект щодо внесення зміни до статті 1 Закону України «Про чисельність Збройних Сил України» стосовно збільшення чисельності Збройних Сил України у зв'язку із прийняттям Закону України «Про основи національного спротиву».