портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Пам'ятник у Святогірську отримав нову назву і може дати початок музею тоталітарного минулого та потрапити до списку Світової спадщини ЮНЕСКО

Опубліковано 06 жовтня 2023 року, 19:11

Переосмислення видатного витвору кубізму авторства Івана Кавалерідзе, яке зараз відбувається на Донеччині, стало провідною темою брифінгу начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Вікторії Точеної. Вона розповіла про те, яку назву нарешті отримав унікальний пам'ятник у Святогірську, хто в дійсності увічнений у цьому монументі, окреслила перспективи створення в області музею тоталітарного минулого та поділилася планами щодо внесення цього об`єкту до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

На сьогоднішній день всі відповідні документи вже схвалені на координаційній раді в Міністерстві культури та інформаційної політики України і отримано дозвіл на внесення змін до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.  Таким чином, «Пам'ятник радянському партійному і державному діячеві Артему (Ф. А. Сергеєву)» у Святогірську перейменовано на «Пам’ятник авторства видатного скульптора І.П. Кавалерідзе»

"Це пам’ятник національного значення монументального мистецтва та науки і техніки. Він буде збережений, переосмислений", - наголосила Вікторія Точена. висловивши сподівання, що в подальшому він буде виконувати роль родзинки туристичного розвитку нашої Донеччини.

Коментуючи, чи може цей пам'ятнику у Святогірську стати центром. навколо якого формуватиметься музей тоталітарного минулого (а такі є у багатьох пострадянських країнах), вона не виключила саме таке розташування майданчика, де можна було б розмістити музей тоталітарного режиму, звезти туди декомунізовані та деколонізовані пам'ятники і пам'ятні знаки: "Звичайно, таку ідею ми розглядали, і попереду буде і обговорення. і визначення місця розташування музею, як одного із туристичних маршрутів Донеччини у майбутньому".

Вікторія Точена нагадала й про унікальність пам'ятника авторства Кавалерідзе, що має і наукове значення, і історичну цінність, і майже зберіг свою аутентичність, змінивши тільки колір.  На сьогоднішній день в Україні залишився лише один пам'ятник Кавалерідзе, зроблений в бетоні, і він на Донеччині, у Святогірську.

Цитували на брифінгу і слова авторитетного львівського мистецтвознавця і художника Ростислава Лужецького, який вивчав  роботи і життя Кавалерідзе та зробив наступний висновок: "Для Кавалерідзе ж це була лише нагода створити щось геніальне, скульптуру небаченого масштабу, і він цією нагодою скористався." Лужецький, до речі, зазначав, що цей монумент ні портретно, ні антропологічно не має нічого спільного з реальним образом одіозного більшовика. А от фізіогномісти. які досліджували пам'ятник, говорять про те, що він набагато більш схожий на Кавалерідзе в молодості. аніж на Артема. 

- Це пам'ятник кубізму, яких всього було у світі чотири. І ми будемо проводити роботу щодо внесення його до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Це дуже довга робота. але над цим необхідно працювати, - поділилася планами Вікторія Точена. А ще згадала, як саме на цьому пам’ятникові підняли прапор України над містом бійці батальйону імені генерала Кульчицького.

На брифінгу йшлося не лише про долю шедевру кубізму. Вікторія Точена розповіла про творчі плани Маріупольського театру, про те, скільки музейних експонатів вдалося врятувати в області, чи збереглися на Донеччині унікальні мозаїки Алли Горської, відповіла на питання. Докладніше дізнатися, про що йшла мова на брифінгу, ви можете, переглянувши його повний відеозапис: