портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Пенсійний фонд: що змінилось з 1 січня

Опубліковано 11 січня 2023 року, 22:22

Начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад провела брифінг щодо нових функцій органів ПФУ та інших актуальних питань їх діяльності.

Насамперед вона зазначила, що органи Пенсійного фонду, зокрема, ГУ ПФУ в Донецькій області, сьогодні працюють у штатному режимі, відповідно до норм чинного законодавства і виконують усі покладені на них функції. Продовжується фінансування виплатного періоду січня місяця, а окрім пенсійних виплат фінансуються ще субсидії, пільги, а також соціальні виплати, які, згідно зі змінами у законодавстві, з 1 січня ПФУ здійснює замість Фонду соціального страхування.

Всі виплати фінансуються відповідно до затверджених графіків. Нарахування Головним управлінням здійснюються по всім пенсіонерам, по всім отримувачам, які станом на 24 лютого 2022 року мали право на отримання виплат.

Наталія Рад нагадала, що, враховуючи принцип екстериторіальності, за яким працюють усі органи Пенсійного фонду, всі мешканці області, які виїжджають за межі Донеччини, можуть звернутися у будь-який підрозділ ПФУ, незалежно від області, де тимчасово проживають. Там можна подати документи на призначення, перерахунок пенсії, вирішити будь-яке питання, яке стосується пенсійного забезпечення, пільг та субсидій або інших соціальних виплат, що віднесені до компетенції ПФУ.

З 1 січня 2023 року до органів Пенсійного фонду перейшли функції адміністрування виплат, які раніше належали до Фонду соціального страхування. Це стосується допомоги по тимчасовій непрацездатності (так звані лікарняні), допомоги по вагітності та пологах (декретні), соціальні виплати по нещасному випадку на виробництві (регреси) та інших соціальних виплат.

Очільниця Головного управління ПФУ у Донецькій області прокоментувала основні питання, з якими звертаються громадяни у зв`язку з цим.

Найголовніше – для самих отримувачів виплат фактично нічого не змінилося, не зважаючи на законодавчі новації.

Люди також цікавляться, чи потрібно, враховуючи, що функції передано до Пенсійного фонду, якимось чином позначатись в якості отримувача коштів, здійснювати якісь реєстраційні чи облікові дії.

 «Хочу запевнити, що будь-яких звернень до підрозділів Пенсійного фонду робити не потрібно, - наголосила Наталія Рад. - Адже виплати, які отримувала людина і мала на них право на визначений термін чи безтерміново, будуть виплачуватись, а людині для того, щоб їх отримувати, непотрібно нікуди звертатись, вона продовжує отримувати виплати у зручний визначений спосіб».

Повністю ознайомитись з інформацією, що була озвучена на брифінгу, можна за цим посиланням.