портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Перехід з пенсії за вислугу років на пенсію за віком

Опубліковано 03 травня 2024 року, 16:56 , ГУ ПФУ в Донецькій області

#пенсії 

📄 Відповідно до статті 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (https://t1p.de/uwsor) особам, які мають право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника), призначається один з цих видів пенсії за їх вибором. 

🔰 Пенсіонер, який отримує пенсію за вислугу років, після досягнення ним віку, встановленого ст. 26 Закону України № 1058-IV, має право перейти на пенсію за віком. 

❗️ Особам, яким призначено пенсію за вислугу років, під час роботи на посаді, яка дає право на цю пенсію, пенсія не виплачується. Право на одержання одночасно і пенсії, і заробітної плати у них виникає лише у разі, якщо після досягнення пенсійного віку їм буде призначено пенсію за віком. 

✅ Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший у пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

🔰 Якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років не працював, розрахунок пенсії за віком здійснюватиметься за матеріалами пенсійної справи, тобто фактично розмір пенсії не зміниться — зміниться лише її вид.

❗️ Якщо ж пенсіонер після призначення пенсії працював, то при переведенні його на пенсію за віком, за його бажанням, можуть бути враховані стаж і заробіток, набуті після призначення пенсії за вислугу років, тобто збільшиться коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.

✅ Умови призначення пенсії окремим категоріям працівників: 

працівникам освіти — https://t1p.de/0ley1;

медичним працівникам — https://t1p.de/l8irn.

Заяву на призначення пенсії можна подати онлайн — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України ➡️ https://t1p.de/4exma

🌐 Більше новин та актуальної інформації дивіться на вебресурсах Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області:

сайті — https://www.pfu.gov.ua/dn, 

фейсбук-сторінці — https://www.facebook.com/dn.pfy, 

телеграм-каналі — https://t.me/PensFond_dn, 

ютуб-каналі — https://www.youtube.com/@gu_pfu_dn, 

інстаграм — https://www.instagram.com/gu.pfu.dn, 

TikTok — https://www.tiktok.com/@gu_pfu_dn.


За матеріалами Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.