портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Перший день Нью-Йоркського літературного фестивалю «Справжні імена. Справжні історії» пройшов на Донеччині

Опубліковано 02 жовтня 2021 року, 19:50

Літературний фестиваль «Справжні імена. Справжні історії» стартував у  смт Нью-Йорк на Донеччині сьогодні, 2 жовтня. 

Спікерами та учасниками фестивалю стали поети, письменники, громадські діячі, митці. Відкрили захід письменниця Вікторія Амеліна, історикиня Олена Стяжкіна та телеведуча Ольга Герасим’юк. 

Усі охочі змогли відвідати лекцію «Історія Донеччини: втрачена чи вкрадена?» письменниці, історикині, колишньої викладачки Донецького національного університету, що нині працює в Національній академії наук України у Києві Олени Стяжкіної.  

Під час відеозвернення до нью-йоркців учасників фестивалю привітали Аскольд Мельничук (США), Ія Ківа (Донецьк/Київ — з Польщі), Оксана Луцишина (Україна/США), Василь Махно (Україна/США), Олена Дженнінгз (США). 

Великою частиною заходу стали дискусії та розмови. В розмові  «Зберегти наші імена, або так працює пам’ять» взяла участь начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ДонОДА Тетяна Тюріна.  

Вона наголосила на необхідності збереження пам’яті про національних героїв. Тетяна Тюріна зазначила, що управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької ОДА вже успішно реалізуються проєкти «Книга пам’яті» та «Місто героїв». «Життя таке бентежне, таке шалене, що ми просто не встигаємо зафіксувати у своїй пам’яті, своїй свідомості якісь важливі події, ми не встигаємо повертати борги. Тому перший проєкт, який ми започаткували, це була “Книга пам’яті”. У нашій “Книзі пам’яті” зібрано 138 імен наших Героїв, які народилися або тривалий час жили на Донеччині… Цю книгу ми передаємо родинам загиблих, передаємо музеям, бібліотекам. З “Книги пам’яті” виріс наступний проєкт “Місто героїв”. Про кожного хлопця і дівчину, які були вписані до цієї книги, буде написано портрет, така життєва історія», - розповіла Тетяна Тюріна.  

У перший день фесту було оголошено переможців, які поїдуть з НЛФ у освітню поїздку до Києва та Львова. 

Закінчився перший день фестивалю виступами музичних  гуртів "Очеретяний кіт" (м. Вінниця) та Colors Trio (Торецьк). 

Нагадаємо, Нью-Йоркський літературний фестиваль триватиме 2 та 3 жовтня.