портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Підсумки роботи Донецької обласної служби зайнятості за 7 місяців 2024 року

Опубліковано 09 серпня 2024 року, 11:41 , Донецький обласний центр зайнятості

Донецька обласна служба зайнятості постійно адаптується до нових викликів, підвищуючи ефективність своїх активних програм. Працюємо над забезпеченням безбар’єрного доступу до своїх послуг, що дозволяє надавати допомогу більшій кількості людей, які шукають роботу.

Служба зайнятості підбила підсумки роботи за 7 місяців 2024 року. Результати демонструють активну діяльність служби у сприянні працевлаштуванню та підтримці як шукачів роботи, так і роботодавців. З початку 2024 року послуги отримали 16,2 тис. пошукачів роботи. Більше 1,7 тис. роботодавців подали відомості про 6,3 тис. вільних робочих місць. Понад 5,8 тис. осіб отримали роботу за сприяння служби. 

Особлива увага приділяється працевлаштуванню внутрішньо переміщених осіб, ветеранів, молоді та людей з інвалідністю. З початку року роботу отримали 1,6 тис. переселенців, 8 учасників бойових дій, 989 осіб з числа молоді та 183 особи з інвалідністю. 

Створено безбар’єрний інклюзивний простір для забезпечення рівного доступу до послуг служби зайнятості всім громадянам. Впроваджено принцип "єдиного вікна" для представників соціально вразливих категорій населення.  Ветерани, люди з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи тепер можуть отримати комплексну підтримку в одному місці: консультації щодо соціальних виплат, гуманітарної, матеріальної та правової допомоги; індивідуальний супровід у пошуку роботи; психологічну та професійну реабілітацію тощо. 

Однією з важливих проблем на ринку праці є структурне безробіття, коли неможливо знайти працівників за окремими професіями та спеціальностями, через їх банальну відсутність. Подолати цей дисбаланс кадрів на ринку праці можна через навчання, перекваліфікацію або підвищення професійного рівня. Служба зайнятості має для цього дієві інструменти: сертифікат на навчання для безробітних та ваучер для працюючих громадян і пошукачів роботи з вільного ринку праці. Завдяки такому навчанню за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, громадяни, як безробітні, так і працюючі, мають змогу здобути нові навички та отримати бажану професію.

За січень-липень 2024 року 1,7 тис. безробітних отримали сертифікат і пройшли навчання за направленням центрів зайнятості Донецької області та 91,6% з них працевлаштовані за новою професією. Ваучер на навчання отримали 462 українці, що дає їм змогу підвищити кваліфікацію або опанувати нову професію чи спеціальність. Скористалися ваучерами 211 людей віком 45+, 245 внутрішньо переміщених осіб, 6 осіб з інвалідністю. 

Пропонуємо учасникам бойових дій та людям з інвалідністю внаслідок війни скористатися можливістю пройти безкоштовне професійне навчання в сучасних закладах освіти державної служби зайнятості. У цьому році таку можливість отримали 280 ветеранів та 4 особи з інвалідністю внаслідок війни.

Реалізуємо компенсаційні програми для роботодавців, які працевлаштовують окремі категорії громадян. У поточному періоді завдяки таким компенсаціям знайшли роботу 110 пошукачів роботи.

Продовжуємо мотивувати роботодавців на працевлаштування людей з інвалідністю шляхом надання компенсацій за облаштування робочих місць для осіб з особливими потребами. Так, надано компенсацію витрат 25 роботодавцям на облаштування 37 робочих місць працевлаштованих людей з інвалідністю (І група – 4 ; ІІ група – 33 робочих місця).

Здійснено 9,2 тис. направлень для участі у суспільно корисних роботах. Громадяни були залучені до роботи з відновлення та забезпечення життєдіяльності громад: фасування гуманітарної допомоги, облаштування захисних споруд, ремонту та відновленню житла, пошкодженого у результаті бойових дій, роботи з соціально незахищеними верствами населення тощо. 

З початку 2024 року у рамках урядового проєкту «єРобота» прийнято позитивні рішення про надання мікрогрантів на створення або розвиток бізнесу 31 отримувачу та грантів 6 учасникам бойових дій та членам їх сімей. На сьогодні ними створено 83 нових робочих місця.

На Єдиному порталі вакансій по Донецькій області розміщено 1,1 тис. вакансій, серед них найбільше вакансій для гірників, лікарів, водіїв, продавців, барменів, соціальних робітників, озеленювачів, слюсарів в різних сферах, робітників з комплексного обслуговування будинків, спеціалістів державної служби.

Серед наших пріоритетів залишається робота з ВПО, учасниками бойових дій, людьми з інвалідністю, молоддю та співпраця з роботодавцями, громадськими організаціями та міжнародними партнерами.