портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Послуги для людей з інвалідністю

Опубліковано 13 жовтня 2023 року, 09:40 , Донецький обласний центр зайнятості

Кожна людина - це важливий учасник повоєнної відбудови й розвитку країни. Зміна старої політики квот і покарання роботодавців та європейські підходи формують нову візію у відносинах між людьми з інвалідністю, роботодавцями та державою. Забезпечення якісної реабілітації, перенавчання, комплексу послуг і підтримки - усе це дозволить кожній людині реалізувати себе в соціумі й на ринку праці.

Від початку 2023 року послугами служби зайнятості на Донеччині скористались майже тисяча людей з інвалідністю.

Клієнтам, які втратили роботу через стан здоров’я, фахівці центру зайнятості допомагали опанувати нові професії. На робочих місцях або у центрах професійно-технічної освіти 127 безробітних з інвалідністю здобули знання та практичні навички. Серед професій, за якими проходило навчання: машиніст тістообробних машин, акумуляторник, слюсар з експлуатації та ремонту газового устаткування, розмітник, слюсар-сантехнік, продавець продовольчих товарів, озеленювач тощо. Ще 15 людей отримали ваучер, що допоможе безкоштовно навчатися у освітніх закладах за різними напрямками. Для навчання таких клієнтів цьогоріч обирали професію охоронника, спеціальності «психологія» та «медсестринство».

На семінарах безробітних з інвалідністю вчать боротися зі стереотипами та презентувати свої сильні сторони, допомагають розвивати комунікативні навички та підвищувати самооцінку, ознайомлюють із законодавчими актами щодо реалізації прав та соціального захисту тощо.

Така інформаційна підтримка мотивує долати бар’єри та впевнено йти до своєї мети.

Крім цього, люди з інвалідністю долучаються до робіт тимчасового характеру. Так, з початку року 289 безробітних цієї категорії працювали на користь своїх громад: розвантажували та пакували гуманітарну допомогу, виконували підсобні роботи у пунктах незламності та відновлювальні роботи на об'єктах життєдіяльності тощо. Постійну роботу отримали 225 осіб, які мають інвалідність.

Запроваджена наприкінці серпня урядова програма надання компенсації працедавцям за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю I та II групи розширює можливості активної зайнятості громадян.

Відтепер роботодавець, який надав роботу людині з першою або другою групою інвалідності та облаштував під її потреби робоче місце, може отримати грошову компенсацію до 100,5 тис. грн - для людей з інвалідністю І групи та до 67 тис. грн - для людей з інвалідністю ІІ групи.

Докладніше про умови та порядок надання компенсації можна дізнатись на сайті Державного центру зайнятості у рубриці «Роботодавцям» - «Компенсація за облаштування робочих місць осіб з інвалідністю».

Якщо ви шукаєте роботу, зверніться до найближчого центру зайнятості. При собі обов’язково мати бажання самовдосконалюватися та працювати.

Call-центр Донецького обласного центру зайнятості 0-800-33-61-67.

За інформацією Донецької обласної служби зайнятості