портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Права людини у сфері містобудівної діяльності та їх реалізація

Опубліковано 10 грудня 2018 року, 15:50

Права людини визнаються найвищою цінністю та найбільшим здобутком сучасного демократичного суспільства. Неухильне дотримання прав і свобод людини має бути пріоритетом кожної держави.

Україна є демократичною, соціальною, правовою державою, в якій людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю, а права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Не виключенням є і сфера містобудування, яка також має на меті надання можливості реалізації прав людини, адже вказана сфера спрямовані на створення та підтримання  повноцінного життєвого середовища, включає різноманітні види діяльності, зокрема, забудову територій, проектування, будівництво об'єктів містобудування, реставрацію та реабілітацію об'єктів культурної спадщини, створення інженерної та транспортної інфраструктури.

Необхідно детальніше зупинитись на тому, які саме права людини можуть бути реалізовані у зазначеній сфері.

Одним з невід’ємних прав людини, закріплених статтею 47 Конституції України, є право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду.

Чинним законодавством у сфері містобудування суттєво спрощено для громадян порядок реалізації права на будівництва житла.

Так, згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» будівництво житлових, садових, дачних будинків висотою до двох поверхів (без урахування мансардного поверху) площею до 300м², господарських будівель і споруд на відведених для цього земельних ділянках може бути здійснено без отримання дозволу на виконання будівельних робіт та розробки проектної документації. Для цього власнику/користувачу земельної ділянки необхідно отримати на безоплатній основі у місцевому уповноваженому органі містобудування та архітектури будівельний паспорт забудови земельної ділянки, після чого заповнити та подати до органу державного архітектурно-будівельного контролю повідомлення про початок виконання будівельних робіт за встановленою законодавством формою.

Після закінчення будівництва будинок підлягає прийняттю в експлуатацію шляхом реєстрації  поданої забудовником декларації про готовність об’єкта до експлуатацію (форму якої на теперішній час також значно спрощено), яка в подальшому слугує підставою для оформлення права власності та підключення електроенергії, газопостачання, водопостачання, водовідведення тощо.

У зв’язку із незнанням законодавства та з інших причин численними є випадки самочинного будівництва житла. Здійснюючи таке будівництво, забудовник не може отримати право власності на нього, а отже, не може в подальшому розпоряджатись ним, наприклад, продати чи подарувати, передати у спадок.

        Восени в Україні вступила в силу будівельна амністія. По суті – це легалізація зведених без дозволу дачних і житлових будиночків, різних прибудов до них, а також будівель господарського призначення. Підлягають амністії садибні житлові будинки, садові, дачні споруди, гаражі, різні господарські будівлі загальною площею не більше 300 квадратних метрів, які були зведені з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року. Споруди сільгосппризначення, побудовані до 12 березня 2011 року. Амністія безстрокова. Нею можуть скористатися як будівельники «самоволок», так і особи, які отримали їх в спадок. Заява про прийняття об'єкта в експлуатацію пишеться в довільній формі із зазначенням будівель, які підлягають амністії і подається через центр з надання адміністративних послуг разом з пакетом з 4 документів, а в окремих випадках - з 5-ти. Термін прийняття рішення - 10 днів.

Якщо ж громадянин бажає побудувати житловий будинок, що не може бути побудовано за спрощеним порядком, або звести інший об’єкт будівництва (громадського, комерційного тощо призначення), право на виконання такого будівництва має бути реалізовано у чітко встановленому порядку.

Статтею 26 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» визначено порядок проектування та будівництво об’єктів.

Право на отримання будівельних робіт громадянин отримує  після реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт( CC1), або отримання дозволу на виконання будівельних робіт (для класу наслідків СС2, СС3) .

Після завершення будівництва об’єкт приймається в експлуатацію шляхом реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації(CC1), чи отримання сертифікату (для об’єктів СС2, СС3 класу наслідків).

Необхідно наголосити на необхідності дотримання громадянами встановленого порядку виконання будівельних робіт та прийняття об’єктів в експлуатації під час реалізації наданих їм законодавством прав, що сприятиме в подальшому безпроблемній реалізації їх прав на користування та розпорядження своєю власністю, закріплених статтею 41 Конституції України.

Звертаємо увагу громадян на те, що реалізація права на виконання будівельних робіт безпосередньо пов’язана із наявністю у громадянина права власності чи користування земельною ділянкою. Право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови її використання відповідно до вимог містобудівної документації.

Деякі виключення встановлені частиною 4 статті 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Зокрема, за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, може бути здійснено реконструкцію, реставрацію або капітальний ремонт об’єктів будівництва без зміни зовнішніх геометричних розмірів їхніх фундаментів у плані.

Статтею 40 Конституції України закріплено право людини на звернення до органу державної влади, місцевого самоврядування. Громадяни мають право звертатись до органів державного архітектурно-будівельного контролю, зокрема, до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Донецькій області, із заявами, скаргами та пропозиціями, які сприятимуть реалізації та захисту їх прав у сфері містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю.

Гарантією захисту прав та законних інтересів людини у сфері містобудування є можливість оскарження незаконних дій, рішень, бездіяльності посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування в судовому порядку.

Забезпечення та захист прав людини є надзвичайно важливим напрямком діяльності будь-якого органу державної влади та місцевого самоврядування. Проте, необхідно роз’яснити, що правам людини кореспондують відповідні обов’язки, невиконання яких призводить до порушення законності у сфері містобудування, порушення прав та законних інтересів інших осіб.

Наприклад, праву на виконання будівельних робіт та забудову земельної ділянки кореспондує обов’язок виконувати такі роботи у чіткій відповідності до проектної документації, державних будівельних норм, стандартів та правил.

Надзвичайно актуальним наразі є створення комфортного життєвого середовища для мало мобільних груп населення, людей з обмеженими фізичними можливостями. З огляду на це громадяни-забудовники повинні звертати особливу увагу на дотримання нормативів щодо доступності об’єктів під час виконання будівельних робіт на об’єктах громадського, житлового призначення.

Порушення громадянами вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності тягне за собою відповідальність у вигляді адміністративного штрафу. Крім того, допущені порушення підлягають обов’язковому усуненню на письмову вимогу посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю.

Контроль за додержанням вимог законодавства під час будівництва об’єктів на території Донецької області здійснює Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Донецькій області, а також органи державного архітектурно-будівельного контролю, утворені органами місцевого самоврядування в межах процедури децентралізації повноважень у сфері держархбудконтролю. Наразі, такі органи утворені та функціонують у            м.м. Лиман, Дружківка, Маріуполь, Торецьк, Покровськ, Бахмут, Слов'янськ, Вугледар, Селідове, Краматорськ.