портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представники департаменту сім'ї, молоді та спорту прийняли участь у онлайн-нараді щодо реалізації Закону України «Про забезпечення та протидії домашньому насильству»

Опубліковано 11 січня 2019 року, 16:30 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

З метою координації й об’єднання зусиль центральних та місцевих органів виконавчої влади щодо подальшого забезпечення практичної реалізації Закону України «Про забезпечення та протидії домашньому насильству» 11 січня 2019 року відбулася скайп - нарада під головуванням заступника Міністра соціальної політики України Наталія Федорович під час якої обговорювались питання реалізації законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Від Донецької облдержадміністрації у скайп - нараді прийняли участь спеціалісти департаменту сім’ї, молоді та спорту. 

7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики в цій сфері, спрямовані на захист прав та інтересів потерпілих від домашнього насильства. 

Закон передбачає цілий ряд нововведень, направлених на комплексну боротьбу з даною проблемою, у тому числі створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства, функціонування програм для постраждалих і їхніх кривдників. 

Норми Закону, у порівнянні з діючим до цього Законом України «Про попередження насильства в сім’ї», суттєво розширюють коло осіб, насильство щодо яких вважається домашнім насильством. Зокрема, дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється тепер на колишнє подружжя. 

В Україні з 11 січня 2019 року вступили в силу норми закону № 2227-VIII. Вони стосуються зміни переліку обтяжуючих обставин при скоєнні злочину. 

Відтепер скоєння злочину на грунті статевої приналежності чи в присутності дитини, як і протиправні дії стосовно людини з інвалідністю, людини, яка має психічні розлади, зокрема, недоумство, чи вади розумового розвитку, має обтяжуючі обставини. 

Окремий пункт свідчить про те, що злочин стосовно подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, має обтяжуючі обставини. 

Відповідні зміни в Кримінальний кодекс внесли, ухваливши закон про введення кримінальної відповідальності за домашнє насильство.