портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представники Донеччини презентували власні напрацювання проєкту «Вистоїмо разом» щодо допомоги жертвам сексуального насильства

Опубліковано 16 жовтня 2024 року, 15:49 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації

Представники управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації (УСММЗНПВ), районів та територіальних громад Донецької області 14 жовтня взяли участь у заключному регіональному засіданні щодо напрацювань проєкту «Вистоїмо разом. Удосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною», який Український Жіночий Фонд реалізував в партнерстві з НУО "Ла-Страда Україна" та НУО "Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем” за фінансової підтримки Європейського Союзу. Бенефіціар проєкту – Апарат Урядової уповноваженої з питань гендерної політики. 

Про важливість проєкту та необхідність продовження роботи в цьому напрямку говорили Катаріна Матернова, посолка Європейського Союзу в Україні, та Катерина Левченко, урядова Уповноважена з питань гендерної політики.

Проєкт втілювали у 14 пілотних регіонах, в т.ч. й на Донеччині, й він охоплював основні 3 напрямки: навчальний – розробка навчальних курсів та навчання фахівців; законодавчий – участь у розробці відповідної нормативно-правової бази; локалізація – створення ефективної системи реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з війною.

Досвід роботи Донецької області представила Лілія Золкіна, начальник УСММЗНПВ. Вона зазначила, що пріоритетним питанням є збереження та формування кадрового потенціалу. За 12 місяців у співпраці з громадськими та міжнародними організаціями проведено 15 навчальних заходів, які охопили більше 400 учасників. Зауважила, що з 33 закладів допомоги особам, які постраждали від насильства на території області продовжують свою роботу: 3 денні центри, 6 спеціалізованих служб та 3 мобільні бригади.

«Особлива проблема – відсутність діючих притулків для постраждалих осіб. Якщо до повномасштабного вторгнення ми мали 4 притулки та ще 2 готували до відкриття, то зараз відсутня можливість цілодобового розміщення постраждалих у безпечних місцях. Ми шукаємо можливості та залучаємо громадські та міжнародні організації для підтримки постраждалих від насильства, їх евакуації та подальшого супроводу в більш безпечних регіонах» – зазначила Лілія Золкіна.

Крім цього, під час заходу, Сергій Губін, журналіст, керівник Національного пресклубу "Українська перспектива",  наголосив на важливості інформування фахівців і громадськості про сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом та презентував анонс книги "Україна не мовчить. Хроніка протидії сексуальному насильству, пов'язаному з конфліктом (2022 - 2024 рр.)."