портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представники Донеччини взяли участь форумі «Жива спадщина України», присвяченому збереженню нематеріальної культурної спадщини

Опубліковано 09 вересня 2024 року, 17:33 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Щодня ведеться боротьба не тільки за наші території, наші життя, а й за наше культурне надбання. Ідентичність - це саме те, що прагне зруйнувати ворог.

7 вересня у Національному музеї народної архітектури та побуту України відбувся перший на національному рівні форум «Жива спадщина України». Захід пройшов в рамках фестивалю «Жива культура - живий світ», присвяченому українській нематеріальній культурній спадщині.

Форум зібрав практиків, носіїв та партнерські організації, пов’язані з охороною нематеріальної культурної спадщини, для напрацювання спільних рішень та обговорення питань, пов’язаних з реалізацією політики з охорони НКС на національному рівні, питання цифровізації живої спадщини, збереження НКС у надзвичайних ситуаціях тощо. Учасники форуму підкреслили важливість нематеріальної культурної спадщини для збереження української ідентичності та креативних індустрій в цілому.

На фестивалі «Жива культура - живий світ» гості мали змогу познайомитися з різноманітними проявами живої спадщини, поспілкуватися з носіями та майстрами з різних куточків нашої країни та дізнатися про значення нематеріальної культурної спадщини у житті сучасної України.

Донеччина на фестивалі була презентована представниками Авдіївської територіальної громади елементом нематеріальної культурної спадщини «Звичай і технологія приготування святкової та поминальної каші у місті Авдіївка», який занесено до Національного переліку елементів НКС України. Попри тимчасову окупацію незламні авдіївці продовжують зберігати й популяризувати НКС як надбання українського народу.

Зацікавленість присутніх на фестивалі вкотре довела важливість збереження, охорони та популяризації нематеріальної культурної спадщини для Донеччини та України в цілому.