портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представники Донеччини взяли участь у конференції «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування»

Опубліковано 28 травня 2024 року, 21:37

Заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Олександр Шевченко взяв участь у конференції «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування» та долучився до проведеної у межах заходу панельної дискусії «Інституційне відновлення регіонів України після деокупації».

Донецьку область на конференції також представляли начальник управління із забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування обласної державної адміністрації Наталія Чукова, представники органів влади територіальних громад та активісти громадських об’єднань.

Захід проводився у Києві в межах реалізації проєкту «Формування концептуальних і правових засад інституційного відновлення Донбасу», який виконується ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» у партнерстві з ГО «Центр політико-правових реформ», ГО «Громадська ініціатива Луганщини» та ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Конференцію організовано у межах Глобального Тижня Відкритого Уряду у партнерстві із Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся Державний секретар Кабінету Міністрів України, співголова Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» Олександр Ярема.

У панельній дискусії, яка стосувалася державної політики та бачення інституційного відновлення територій після деокупації, взяли участь перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук і заступник Міністра Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська.

«Україна завжди повертається за своїми людьми й територіями — це сутність нашої держави. Перед нами постане ряд викликів, серед яких — економічні, демографічні та юридичні. Маємо тримати у фокусі всі питання, щоби відносно швидко мати змогу на них відповісти», - наголосив у своєму виступі перший Віце-спікер Українського парламенту  Олександр Корнієнко.

Віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук нагадала присутнім про розроблений в Мінреінтеграції проєкт Стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення деокупованих територій на період до 2026 року та операційний план заходів із її реалізації у 2024–2026 роках. Очікується, що він буде прийнятий до кінця червня цього року.

Крім того, при Мінреінтеграції утворено Координаційний штаб з питань деокупованих територій. На нього покладено завдання з координації діяльності центральних органів виконавчої влади між собою та з органами місцевого самоврядування, обміну потрібною інформацією, комунікації із громадськістю та залучення експертної допомоги для негайного вирішення проблемних питань на деокупованих територіях.

За словами Ірини Верещук, на деякий час на звільнених територіях може бути запроваджене перехідне правосуддя.

«У перехідний період на ДОТ повинна бути чітка управлінська державна вертикаль. Нам необхідна централізована керована система, коли рішення ухвалюються чітко й оперативно», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Учасники конференції на фаховому рівні обговорили результати комплексного дослідження викликів та бачень інституційного відновлення Донецької та Луганської областей після деокупації, проведеного за підтримки Програми «Демократія і належне врядування».

Наголошуючи на важливості питань, обговорюваних на конференції, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Олександр Шевченко сказав:

«Незважаючи на те, що на території Донецької області зараз тривають запеклі бої і майже вся територія Донеччини перебуває в зоні активних бойових дій, - ми всі віримо в те, що зможемо відновити українську владу в кожному куточку і повернутися до кордонів 1991 року. Відтак, постає питання того, яким чином ми відновлюватимемо деокуповані території. Адже це не тільки земля і не тільки будівлі. Це – люди, це державне управління і діяльність органів влади. Саме питанням організації державного управління на новій основі й організації нового адміністративно-територіального устрою, з урахуванням міграційних процесів та особливостей інфраструктури, і була присвячена конференція, що була позначена часом гострими, але плідними дискусіями».