портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представники Донеччини взяли участь у круглому столі на тему «Оцінка і перспективи галузевих напрямів реінтеграції»

Опубліковано 08 грудня 2021 року, 17:04

Круглий стіл на тему «Оцінка і перспективи галузевих напрямів реінтеграції» пройшов сьогодні, 8 грудня, в онлайновому режимі.

Організатором виступив Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин за сприяння Української Гельсінської спілки з прав людини і Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію».

Участь у круглому столі взяли перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Мороз, представники структурних підрозділів ОДА.

Ігор Мороз зазначив, що Донецька облдержадміністрація першою в Україні, прагнучі підтримати власних громадян, у 2015 році, ще до виходу загальнодержавного документа, прийняла Регіональну програму інтеграції, соціальної адаптації та захисту внутрішньо переміщених осіб. З того часу в області діють Регіональні програми підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб, які об’єднують зусилля усіх гілок влади та направлені на соціальний захист внутрішньо переміщених осіб.

Особлива увага в області приділяється відновленню зруйнованого/пошкодженого під час ведення бойових дій житла та об’єктів інфраструктури. З початку збройної агресії Росії станом на грудень 2021 року на територіях, що підконтрольні українській владі, разом зруйновано/пошкоджено 14014 житлових будинків. За весь період проведення відновлювальних робіт відновлено 8497 житлових будинків. Залишаються зруйнованими/ пошкодженими 5517 житлових будинків.

За рахунок регіонального матеріального резерву Донецької області починаючи з 2017 року для відновлення зруйнованого/пошкодженого під час бойових дій житлового фонду виділено матеріальних цінностей на суму більше ніж 35 млн. грн, що дозволило завдяки зусиллям органів влади, ДСНС України, а також сил цивільного населення провести роботи за 3685 адресами (з яких 39 об’єктів інфраструктури):

Міжнародні організації здійснюють важливий вплив на розвиток області шляхом реалізації своїх проєктів за наступними напрямами: гуманітарна допомога, особливо вздовж лінії зіткнення; соціальна інфраструктура та енергоефективність; диверсифікація економіки; децентралізація та розвиток місцевого самоврядування; допомога задля подолання пандемії COVID-19 тощо.

Найбільш проблемним напрямком залишається питання водопостачання в Донецькій області, що безпосередньо впливає на якість життя мешканців міст, селищ та сіл, розташованих поблизу лінії зіткнення. Єдиним постачальником питної води від джерела до споживача є комунальне підприємство «Компанія «Вода Донбасу», яке зараз знаходиться у критичному фінансовому та технічному стані.

«Розвиток соціальної інфраструктури – це ще один з пріоритетних напрямків реінтеграції, якому приділяється велика увага. З 2016 року в Донецькій області функціонують освітні центри «Донбас-Україна», робота яких направлена на те, щоб залучити громадян з тимчасово окупованої території до здобуття освіти у закладах вищої, фахової передвищої, професійної освіти Донецької області. Завдяки їх функціонуванню абітурієнти отримали можливість вступати до закладів освіти України за спрощеною процедурою та отримати документи про освіту державного зразка», - наголосив Ігор Мороз.

Також він підкреслив, що через збройну агресію Росії проти України найбільшого руйнівного впливу зазнали економічні і соціальні сторони Донецької та Луганської областей. Тому, відновлення територіальної цілісності країни, повна реінтеграція та деокупація Донецької та Луганської областей дуже важлива для соціально-економічного розвитку не тільки області, а всієї України.