портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Представники Донецької ОДА взяли участь в обговоренні питання перехідного правосуддя як передумови деокупації територій та реінтеграції населення

Опубліковано 08 квітня 2021 року, 17:03

Круглий стіл на тему «Запровадження засад перехідного правосуддя як передумови деокупації територій та реінтеграції населення» відбувся у режимі відеоконференції сьогодні, 8 квітня.

У заході взяв участь заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін, представники структурних підрозділів ОДА, народні депутати України, представники органів центральної влади, військово-цивільних адміністрацій, міжнародних та громадських організацій.

 Круглий стіл проводився за ініціативи народного депутата, голови комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитра Лубінця.

В рамках круглого столу учасники обговорили необхідні заходи для відновлення довіри до влади на деокупованих територіях. Було презентовано концепцію люстрації на деокупованих територіях. Учасники заходу також розглянули можливі наслідки впливу запровадження відповідальності за колабораційну діяльність та альтернативні методи покарання для осіб, які співпрацювали з органами окупаційної адміністрації.

Крім цього обговорили питання створення державної системи моніторингу і документування порушення прав людини, міжнародного гуманітарного права та міжнародного права у сфері прав людини у ході збройної агресії РФ.

Заступник голови Донецької ОДА Вадим Філашкін зазначив, що у 2021 році сума коштів по області для виплати щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам склала 202,94 млн грн, в тому числі у березні 2021 року грошову допомогу отримають 46,93 тис. сімей (80,38 тис. осіб) на суму 67,63 млн. грн. До органів соціального захисту населення області та органів, що здійснюють соціальні виплати, надійшло 1031,6 тис. заяв від внутрішньо переміщених осіб для призначення (поновлення) соціальних виплат, по яких складено 976,4 тис. актів обстеження матеріально-побутових умов. За підсумками засідань було прийнято рішення про призначення (відновлення) соціальних виплат 844,0 тис. особам та рішення про відмову у призначенні (відновленні) соціальних виплат 187,3 тис. особам.

Також Вадим Філашкін повідомив, що внутрішньо переміщені особи з інвалідністю отримують всі необхідні пільги та компенсації згідно з чинним законодавством. З метою покращення матеріального та соціально-побутового стану, особи з інвалідністю з числа внутрішньо переміщених осіб забезпечені санаторно-курортним лікуванням, технічними засобами реабілітації, отримують матеріальну допомогу з місцевого бюджету та послуги з реабілітації в реабілітаційних установах України.

Нагадаємо, в області функціонує 40 місць компактного проживання для внутрішньо переміщених осіб, де на сьогодні мешкають близько 2 тис. осіб (міста Бахмут, Добропілля, Дружківка, Костянтинівка, Краматорськ, Покровськ, Новогродівка, Маріуполь, Слов’янськ, Святогірськ, Курахове).