портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Про «Ген непокори» на Донеччині говорили під час дослідницько-краєзнавчих студій у Львівській області

Опубліковано 18 жовтня 2024 року, 11:44 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Представники Донецького обласного краєзнавчого музею взяли участь у засіданні дослідницько-краєзнавчих студій, присвячених вивченню та популяризації історичної спадщини.

Зустріч у Стрию відбулась у центрі ГО «Центр Просвітництва Ініціативи Підприємництва ім. Миколая Рея польської громади Львівщини», в рамках профорієнтаційно-просвітницького проєкту «MozhlyvostiUA». Засідання проходило в Міжнародний день нематеріальної культурної спадщини.

Темою зустрічі стала історія українського спротиву на Донеччині – «Ген непокори», за матеріалами однойменної виставки Донецького обласного краєзнавчого музею, яка діяла до початку повномасштабного вторгнення російської федерації.

Тема українського спротиву тоталітарній владі на Донеччині довгий час залишалася в тіні, особливо поза межами регіону. Проте це важлива й багатовимірна частина нашої недавньої історії. Радянська пропаганда, а згодом і сучасна російська, формували упереджене уявлення про Донеччину, як про територію «русского мира». Однак зібрані матеріали Донецького обласного краєзнавчого музею доводять протилежне, Донеччина завжди була осередком боротьби за свободу та незалежність України.

Учасники заходу – представники місцевої влади, громадських організацій, волонтери, ВПО та інші небайдужі громадяни – мали змогу ознайомитися зі сторінками історії, які роками були сховані в архівах кдб та родинних архівах українських героїв.

Особливу вдячність висловлюємо Дмитру Більку, науковому куратору та автору виставки, який нині захищає Україну у лавах 106-ї бригади ТРО.

Пам’ятаємо, зберігаємо та популяризуємо нашу справжню історію!