портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Про завершення Проекту з компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб (Прихисток)

Опубліковано 26 серпня 2024 року, 10:48 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

З метою допомоги внутрішньо переміщеним особам з житлом 19 березня 2022 року Урядом було прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб» (далі – проєкт «Прихисток»).

Проєкт «Прихисток» направлений на надання фінансової підтримки з боку міжнародних донорів власникам домогосподарств, які тимчасово прихистили внутрішньо переміщених осіб у власних будинках.

Реалізацію проєкту «Прихисток» розпочато у 2022 році Міністерством розвитку громад та територій України, а з 2023 року контролюється Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (далі – Мінреінтеграції).

Компенсація витрат власникам домогосподарств, які безоплатно розмістили внутрішньо переміщених осіб здійснювалася за кошти міжнародних донорів, зокрема у 2023 році Товариством Червоного Хреста Україна, у 2024 році -  Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців. 

Обсяг виділеного фінансування УВКБ ООН в 2024 році - 15 млн дол. США.

Необхідно зазначити, що проєкт «Прихисток» став успішним прикладом співпраці центральних та місцевих органів державної влади з міжнародними партнерами.

У зв’язку з закінченням договорі між Мінреінтеграції з міжнародними партнерами та коштів міжнародних донорів вичерпані, на сьогодні виплати особам, які безоплатно розмістили внутрішньо переміщених осіб, в рамках проєкту «Прихисток» припиняються з 01.09.2024 року.

При цьому, за повідомленням Мінреінтеграції, враховуючи важливість зазначеного питання, Мінреінтгерації будуть вестися перемовини з міжнародними партнерами щодо надання таких виплат в майбутньому.

Наразі в державному бюджеті кошти на здійснення вказаних виплат не передбачені, але Урядом розглядається можливість продовження проєкту «Прихисток» у 2025 році.