портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Програма з відновлення України»: Уряд затвердив порядок надання субвенції на проекти з відновлення інфраструктури у дев’яти областях

Опубліковано 30 грудня 2021 року, 08:50

Уряд затвердив порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим на реалізацію проектів у межах «Програми з відновлення України» відповідно до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Йдеться про 340 млн євро, які будуть спрямовані на відновлення соціальної інфраструктури у східних регіонах та регіонах, де проживає значна кількість внутрішньо переміщених осіб. Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України. Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря.

«Програма з відновлення України» дозволить реалізовувати надважливі інфраструктурні проекти на територіях Донецької, Луганської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Херсонської, Одеської та Полтавської областей. Йдеться про оновлення чи будівництво нових медичних закладів, закладів освіти, культури, спорту, ЦНАПів тощо. Тобто, вона спрямована саме на об’єкти інфраструктури, без яких повноцінне життя в громадах неможливе. Також значущий фактор, що ці будівлі, відповідно до умов Програми, мають бути безбар’єрними та енергоефективними. Ці напрями – серед пріоритетів діяльності Уряду. Я вчергове дякую нашим міжнародним партнерам – представникам Європейського інвестиційного банку – за постійну підтримку», – підкреслив Іван Лукеря.

Зазначимо, умови надання субвенції передбачають:

наявність затвердженої проектної документації проектів будівництва (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт), яка обов’язково враховує потреби осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп, а також забезпечення вимог щодо енергоефективності будівель;

забезпечення дотримання комплексного підходу при проектуванні та фінансуванні об’єкту будівництва;

комунальну форму власності об’єкту, на фінансування якого залучається субвенція;

співфінансування за рахунок місцевих бюджетів та інших джерел незаборонених законодавством витрат на сплату податків і зборів, страхування тощо;

спроможність територіальних громад та утворених нею органів місцевого самоврядування, забезпечувати в подальшому власним коштом фінансування та утримання об’єктів.

загальну вартість проектів будівництва у розмірі понад 15 млн грн та термін реалізації протягом 1-3 років.

Зауважимо, що «Програма з відновлення України» є продовженням «Надзвичайної кредитної програми для відновлення в Україні», яка була підписана у 2014 році щодо залучення 200 млн євро та була першою експериментальною програмою поєднання кредиту для України та безповоротним наданням коштів для місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше Міністр Олексій Чернишов повідомив, що Парламент ратифікував Фінансову угоду між Україною та ЄІБ – 340 млн євро буде спрямовано на відновлення України.