портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Проведено круглий стіл «Захист репродуктивного здоров’я жінок Донеччини та комплексна допомога постраждалим від сексуального насильства та СНПК»

Опубліковано 17 червня 2023 року, 11:11 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Проведено круглий стіл «Захист репродуктивного здоров’я жінок Донеччини та комплексна допомога постраждалим від сексуального насильства та СНПК», організований громадською організацією SMARTA. повідомляє управління сім'ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації.

Участь взяли представники Донецької облдержадміністрації, адміністрацій і соціальних служб Слов’янської та інших громад регіону, медики, освітяни, громадські організації, ЗМІ.  

Захід пройшов у межах проєкту Українського Жіночого Фонду за підтримки Фонду народонаселення ООН / UNFPA та Європейського Союзу та при інформаційному супроводі громадської організації SMARTA, який має на меті підсилити спроможність регіональних закладів охорони здоров’я в реагуванні на випадки гендерно зумовленого та сексуального насильства, в тому числі сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК).  

Проєкт передбачає відкриття гінекологічного кабінету безбар’єрного доступу на базі КНП «Міська клінічна лікарня м. Слов'янськ» у червні 2023 року.

Жінки, в тому числі постраждали від гендерно зумовленого насильства, зможуть відвідувати його безпечно, конфіденційно, безкоштовно та цілодобово.

На круглому столі було піднято багато проблемних питань, що стосуються надання допомоги  постраждалим від насильства за ознакою статі. Зокрема, говорили про необхідність удосконалення законодавства та впровадження механізму перенаправлення, про кадровий дефіцит медичних фахівців і потребу в їхній додатковій освіті щодо роботи з постраждалими, про популярізацію культури репродуктивного здоров’я і боротьби зі стереотипами у суспільстві, які заважають своєчасно звертатися про допомогу.  

Спікерки заходу:

Олена Панченко, координаторка проєкту Українського Жіночого Фонду

Лілія Кісліцина, докторка філософських наук, президентка ГО SMARTA, координаторка Коаліції 1325 Донеччина, гендерна радниця міського голови Краматорська

Лілія Золкіна, начальниця управління сім'ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації,

Наталя Філіппова, заступниця директора департаменту охорони здоров'я Донецької облдержадміністрації,

Марина Порохняк, заступниця начальника департаменту охорони здоров'я Слов'янської військової адміністрації

Тетяна Пєвєнь, в.о. директора Слов’янського міського центру соціальних служб, керівниця спеціальної служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі

Валентина Глущенко, директорка КНП «Міська клінічна лікарня м. Слов'янськ»

Любов Хріпкова, ГО «Наша допомога», Коаліція 1325 Донеччина

Кабінет буде відкрито у Клінічній лікарні м. Слов’янськ, вул. Шевченко, 40, на першому поверсі поліклініки. Він функціонуватиме цілодобово, з доступністю для людей з інвалідністю, а кваліфіковані лікарі, які пройшли і ще пройдуть спеціалізоване навчання, надаватимуть безкоштовну спеціалізовану медико-психологічну допомогу постраждалим від гендерно зумовленого насильства.

За інформацією управління сім'ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації