портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Проведено обласний інформаційно-просвітницький захід «Відкрий для себе історію свого роду»

Опубліковано 15 травня 2023 року, 20:21 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

15 травня 2023 року з нагоди відзначення Міжнародного дня сім’ї управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання спільно з Державним архівом Донецької області було проведено обласний інформаційно-просвітницький захід «Відкрий для себе історію свого роду», на якому учасники дізналися, як дослідити свій рід, своє коріння і чому це важливо. 

Саме пошуки інформації про предків допомагають нам задовольнити нашу глибоко вкорінену потребу зрозуміти, як ми вписуємося в навколишній світ. Пошуки історії роду допомагають нам зв’язатися з минулим і таким чином краще зрозуміти сьогодення та майбутнє.

Під час заходу спеціаліст відділу використання інформації документів Державного архіву Донецької області Яна Власова розказала учасникам про найпопулярніші ресурси для створення генеалогічного дерева онлайн MyHeritage, Ancestry, Familysearch.

Також інформацію про предків можна знайти в онлайн-базах даних. Попри те, що українські архівісти все ще продовжують оцифровувати архівні документи, у загальному доступі вже є доволі багата база жителів України – це проєкт pra.in.ua.

Допоміжним у пошуку прародичів є український сайт «Рідні». Тут опублікована інтерактивна карта поширення прізвищ в Україні. Пошук по прізвищу вказує на походження з певного міста чи села, а якщо відоме місце народження людини, тоді значно легше шукати інформацію далі.

На сайті інтернет–проєкту «Національний банк даних жертв політичних репресій радянської доби в Україні» можна знайти інформацію про репресованих родичів - у списках жертв політичних репресій радянської доби в Україні.

Генеалогічні дослідження – це довгий процес. На цьому шляху можуть виникати труднощі, брак інформації, але дослідження свого роду допомагає краще зрозуміти історію через призму життя предків, вчить вшануванню старших людей. А той, хто знає своє коріння і розуміє минуле, може правильно себе ідентифікувати та знайти своє місце у світі. Вивчаючи свій рід, можна відкрити для себе багато історичних подій, через які пройшли наші предки. Майже кожна українська сім’я зіткнулась з розкуркуленням, голодомором, репресіями, пройшла через війни та переселення.

Коли ми розуміємо, що це не просто історичні події, які описані в підручниках, а історія нашої родини, то вже зовсім по-іншому подивимось на теперішнє, а ті минулі часи перестають бути чимось далеким та незрозумілим.

Саме через жорстоку війну росії багато жителів України подивились зовсім по-іншому на історію свого роду, народу та країни, і через переосмислення століть зросійщення української нації відкрили в собі українців.

За інформацією управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації