портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Рада ЄС та Європейський Парламент досягли згоди щодо збільшення виробництва боєприпасів і ракет в ЄС

Опубліковано 09 липня 2023 року, 12:38

Сьогодні досягуто попередньої згоди з представниками Європейського Парламенту щодо Закону про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP).

Про це повідомляє Представництво Європейського Союзу в Україні.

Погоджене положення терміново мобілізує 500 млн євро з бюджету ЄС (у поточних цінах) для підтримки нарощування виробничих потужностей для виробництва боєприпасів класу «земля-земля» та артилерійських боєприпасів, а також ракет.

Так буде реалізовано третій напрям плану, погодженого Радою ЄС в березні 2023 року, щоб забезпечити довгострокове збільшення європейського виробництва боєприпасів на користь України та країн-членів ЄС.

«Завдяки сьогоднішній угоді щодо ASAP, погодженій у рекордні терміни, ЄС зміцнить і прискорить власне виробництво боєприпасів і ракет у Європі. Це ще один доказ непохитної відданості ЄС підтримці України, зміцнення оборонно-технологічної та промислової бази ЄС і, зрештою, забезпечення довгострокової безпеки та захисту громадян ЄС», – зазначила Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес.

Погоджені правила запроваджують «Інструмент», за допомогою якого ЄС фінансово підтримуватиме зміцнення потужностей ЄС для промислового виробництва боєприпасів і ракет у всьому ланцюжку постачання та створення вартості. Така фінансова підтримка надаватиметься у формі грантів на різні види діяльності, які сприятимуть зусиллям європейської оборонної промисловості у збільшенні виробничих потужностей та усуненні виявлених недоліків.

Крім того, нові правила полегшать доступ до фінансування для компаній ЄС у галузі боєприпасів і ракет, потенційно через так званий «Фонд нарощування». Цей фонд покликаний полегшити доступ компаніям, які виробляють боєприпаси та ракети, до державного та приватного фінансування, щоб пришвидшити інвестиції, необхідні для збільшення виробничих потужностей.

Наступні кроки

Тепер попередню домовленість мають схвалити Рада ЄС та Парламент. Згодом вона буде офіційно затверджена обома інститутами після юридично-лінгвістичного перегляду. Очікується, що підписання та набуття чинності відбудуться до кінця липня.

Контекст

У Спільному повідомленні про прогалини у оборонних інвестиціях, опублікованому у 2022 році,  підкреслюється, що тривала недостатність інвестицій в оборону призвела до прогалин у потенціалі та промисловості ЄС.

Російська загарбницька війна проти України поставила європейський ринок оборони та обладнання перед ще більшими викликами, оскільки ЄС та його країни-члени активізували свої зусилля для задоволення нагальних оборонних потреб України.

20 березня 2023 року Рада ЄС погодила потрійний підхід, який має на меті спільними зусиллями забезпечити Україну одним мільйоном артилерійських боєприпасів протягом наступних дванадцяти місяців. Вона погодила терміново поставити в Україну боєприпаси класу «земля-земля» та артилерійські боєприпаси, а також, за запитом, ракети з наявних запасів або змінити пріоритетність наявних замовлень (перший напрям). Вона також закликала країни-члени спільно закуповувати боєприпаси та, якщо буде потрібно, ракети у європейської оборонної промисловості та Норвегії; це відбуватиметься в контексті наявного проєкту, координованого Європейським оборонним агентством, або через додаткові проєкти закупівель під керівництвом країн-членів, щоб поповнити їхні запаси, продовжуючи підтримувати Україну (другий напрям).

Рада ЄС також запросила Європейську Комісію представити конкретні пропозиції щодо термінової підтримки нарощування виробничих потужностей європейської оборонної промисловості, забезпечення безпеки ланцюгів постачання, сприяння ефективним процедурам закупівель, усунення дефіциту виробничих потужностей і сприяння інвестиціям, в тому числі, де це доречно, мобілізуючи бюджет ЄС (третій напрям).

Євроінтеграційний портал