портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Рубіж незламності»: Святогірська громада відзначає річницю звільнення від російських окупантів

Опубліковано 12 вересня 2023 року, 14:30

Сьогодні на Донеччині урочисто відзначили річницю звільнення Святогірської громади Краматорського району від російських військ. 12 вересня 2022 року в ході Харківської наступальної операції бійці Національної гвардії, ЗСУ та територіальної оборони звільнили Святогірську громаду, зайшовши у місто Святогірськ.

В урочистостях взяли участь заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін, заступниця голови Донецької ОДА Юлія Костюніна, начальник Святогірської міської військової адміністрації Володимир Рибалкін, начальник Краматорської районної військової адміністрації Андрій Панков, представники громадськості та військовослужбовці, які брали участь у звільненні громади.

«Рівно рік тому український прапор знов замайорів над Святогірською громадою. 65 днів місто було в окупації. Тільки завдяки нашим героям ворога вдалось вибити та знищити. Величезна кількість будинків та цілих сіл були зруйновані. Наші відважні хлопці та дівчата заплатили дуже велику ціну за те, щоб ми з вами могли зараз находитись тут та відзначати день звільнення міста. І пам'ять про них назавжди залишиться в історії. Ми обов'язково переможемо! Слава Україні!», - виступив перед присутніми Вадим Філашкін.

Під час свого виступу очільник Святогірської громади Володимир Рибалкін розповів, що у Богородичному створюється меморіальна композиція «Рубіж незламності: Святогірськ-Долина-Краснопілля-Мазанівка-Богородичне», присвячена обороні громади та всієї Донеччини.

«Знищена російська БМП є важливим елементом підтвердження військових злочинів росії в Україні, а також символом незламності духу українського народу в боротьбі за свою свободу, що підкреслює безглуздість війни і жахи військових злочинів. Створюючи місце пам’яті, ми прагнемо відмовитись від статичних, «радянських» принципів подачі інформації і «муміфікації» території. Простір має бути символом відновлення на основі чіткого розуміння і усвідомлення подій, які відбувались, їх причин, наслідків  і головне - засвоєння уроків», - зазначив Володимир Рибалкін.

Керівник громади також вручив символічні перначі, зроблені з хвостовиків мін, представнику 95 окремої десантно-штурмової бригади майору Дмитру Вольському та представнику 81 окремої аеромобільної бригади, Герою України, майору Олегу Оливі. Саме їх підрозділи відіграли ключову роль в обороні рубіжу Святогірськ-Долина-Краснопілля-Мазанівка-Богородичне та у подальшому звільненні громади від рашистів. 

Наприкінці заходу присутні заклали калиновий гай, який стане символом відновлення громади, постраждалої від війни. Надалі щороку будуть висаджувати нові кущі калини на знак вдячності героям, які віддали життя за звільнення рідної землі.