портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

СБУ повідомила про підозру п’ятьом зрадникам, які допомагали рф штурмувати позиції ЗСУ на ключових напрямках Донеччини

Опубліковано 03 вересня 2024 року, 11:10 , Пресслужба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях

Військова контррозвідка та слідчі Служби безпеки зібрали доказову базу на ще п’ятьох зрадників, які воювали проти Сил оборони на сході України.

Зловмисники потрапили у полон українських захисників під час боїв на Донеччині на початку липня цього року.

Один із затриманих – оператор ПЗРК «ПТУР» 125 стрілецького полку країни-агресора. Зловмисник самомобілізувався до лав окупаційних військ в середині лютого 2022 року.

Його взвод направили до Чорнобаївки, де їх успішно розгромили українські захисники, а згодом передислокували на Донецький напрямок для штурму позицій ЗСУ. 

Після боєзіткнення поблизу міста Красногорівка Покровського району, зловмисник був затриманий українськими оборонцями.

Ще один зрадник– житель тимчасово захопленої частини території Донеччини. 

Перебуваючи у складі окупаційного 107 стрілецького полку, він брав участь у «м’ясних» штурмах Мар’їнки.

Інший фігурант – мешканець міста Луганськ уклав контракт з 2 армійським корпусом «ЛНР».

У лавах рашистів він охороняв військові штаби командування окупаційних угруповань рф біля міста Рубіжне. Згодом його залучили до атак на селище Івано-Дар’ївка на Донеччині, де його було взято у полон.

Ще двоє зрадників – теж вихідці з Луганської області, які вступили до складу 1 та 2 мотострілецьких батальйонів російських військ у 2023 році.

Після нетривалої підготовки на полігонах їх передислокували на Бахмутський напрямок. У складі штурмової групи їх направили атакувати позиції ЗСУ в районі селища Іванівське, де їх затримали українські захисники. 

Наразі всім затриманим слідчі Служби безпеки повідомили про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за двома статтями Кримінального кодексу України:

 чч. 1, 2 ст. 111 (державна зрада);

 ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території, та/або в збройних формуваннях держави-агресора).

Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Розслідування проводили співробітники ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.