портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

СБУ повідомила про підозру ще двом бойовикам: один з них у складі радіохімічного підрозділу воював під Авдіївкою

Опубліковано 03 квітня 2024 року, 12:44 , Пресслужба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях

Служба безпеки задокументувала злочини ще двох зрадників, які воювали проти Сил оборони на східному фронті. Після початку повномасштабного вторгнення росії вони добровільно «мобілізувалися» до підрозділів Південного військового округу країни-агресора.

Один з фігурантів – вогнеметник взводу радіаційного, хімічного та біологічного захисту – потрапив у полон під час жорстоких боїв за Авдіївку.  

Досудовим розслідуванням встановлено, що мешканець окупованої Макіївки на Донеччині вступив до лав незаконних збройних формувань ще в 2014 році. У складі окремих мотострілкових батальйонів «Кальміус», «Оплот» та «Сомалі» він брав участь у бойових діях в районі Макіївки та Оленівки. 

З початком повномасштабного вторгнення зловмисник був мобілізований до радіохімічного взводу 114 ОМСБр і там підписав контракт з мо рф. На посаді вогнеметника він пройшов відповідну підготовку із застосування хімічної зброї та був направлений на позиції у Авдіївці. У складі свого підрозділу бойовик намагався стримати наступ українських захисників. У лютому під час одного з боїв правопорушник потрапив у полон.     

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч.ч. 1,2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);

- ч. 7 ст. 111-1 (надання збройним формуванням країни-агресора допомоги у веденні бойових дій проти ЗСУ).

Іншого зрадника затримали у селищі Берестове неподалік Бахмуту. За даними слідства та військової контррозвідки СБУ, полоненим є мешканець окупованого Біловодська Луганської області. 

У вересні 2023 року він добровільно втупив до лав 123 ОМСБр та пройшов бойову підготовку на полігоні поблизу селища Вікторівка. Після тренувань новобранця призначили мінометником та відправили штурмувати позиції ЗСУ під Білогорівкою. У складі мінометного розрахунку бойовик здійснював вогневу підтримку підрозділів російських військ, які штурмували позиції ЗСУ. 

У лютому зловмисник був передислокований в район Бахмуту для посилення штурмових підрозділів збройних сил росії. Під час боєзіткнення наприкінці лютого бойовика взяли в полон українські військові. Інші його поплічники втекли або загинули.       

Злочинні дії фігуранта кваліфіковано як державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану.

Комплексні заходи проводили співробітники ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях спільно з ДВКР за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.