портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

СБУ повідомила про підозру ще двом колаборантам на Донеччині, які здавали окупантам проукраїнських активістів

Опубліковано 28 лютого 2024 року, 12:25 , Пресслужба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях

Служба безпеки продовжує викривати посадовців-колаборантів, які співпрацюють з агресором у тимчасово захоплених регіонах України.

У результаті комплексних заходів слідчі СБУ повідомили про підозри ще двом керівникам окупаційних сільських адміністрацій, які наразі допомагають ворогу встановлювати свої порядки на Донеччини. 

Один з фігурантів – мешканець захопленої Єгорівки - пристав на пропозицію окупантів та погодився очолити сільську адміністрацію. 

Колишній шахтар виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції у незаконних органах влади, контролює виконання рішень фейкового «референдуму», забезпечує діяльність сільської адміністрації. Також «сільський голова» підшукував для окупантів залишені будинки місцевих мешканців і розселяв туди російських військових, змушував мешканців селища відмовлятися від українського громадянства та отримувати російські паспорти. 

Друга зловмисниця колись працювала в органах місцевого самоврядування, але зрадила присязі держслужбовця й перейшла на бік ворога. За таку відданість окупанти призначили жінку заступницею голови «Гранітненської селищної адміністрації». Зрадниця усіляко сприяє загарбникам у встановленні їхніх порядків у захопленому селищі. Зокрема, «посадовиця» сприяла забезпеченню ворога їжею й пальним, вказувала окупантам на полишені будинки проукраїнських активістів та «здавала» родини військовослужбовців ЗСУ.

Також жінка налагодила взаємодію з прокремлівськими ЗМІ для формування думки громадської думки щодо легітимності створення та діяльності «адміністрації».

У межах кримінального провадження слідчі СБУ кваліфікували дії фігурантів за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України та повідомили зловмисникам про підозру.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури триває досудове розслідування.