портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

СБУ: спецслужби РФ продовжують спроби вербування трудових мігрантів з України

Опубліковано 02 січня 2020 року, 14:08 , Пресслужба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях

Спецслужби РФ продовжують здійснювати незаконні затримання українців під час перебування на заробітках або при перетині українсько-російського кордону.  Погрозами і шантажем вони намагаються залучити їх до конфіденційного співробітництва, змушують громадян України виконувати розвідувальні завдання, схиляють до протиправної діяльності.

Співробітники Служби безпеки України встановили, що українець працював у Росії та потрапив у поле зору ФСБ під час продовження терміну тимчасового перебування. Для полегшення отримання необхідної довідки представники ворожої спецслужби запропонували чоловіку дати хабар керівнику органу міграційної служби та затримали під час передачі коштів.

Протягом декількох місяців затриманий знаходився в російській в’язниці, де з ним проводили «викривальні бесіди» щодо нібито співпраці з СБУ. Під час допитів до бранця, традиційно для дій російських спецслужб, застосовували методи психологічного та фізичного тиску, погрози розправи над близькими родичами. 

Представники ФСБ змусили заробітчанина повернутися в Україну та поставили завдання зібрати дані про кількість особового складу і техніки українських військових підрозділів. Окремо він мав збирати інформацію щодо співробітників СБУ: їх персональні дані, напрямки оперативно-службової діяльності.

Інший маріупольчанин також виїздив до Росії на заробітки. Під час проходження паспортного контролю на українсько-російському кордоні його запросили на бесіду до співробітника ФСБ. Погрожуючи кримінальною відповідальністю на нібито несплату податків у Росії, силовик спочатку шантажем, а потім обіцянками вигідного працевлаштування намагався схилити українця до конференційного співробітництва. Згодом затриманого відпустили.       

Після повернення додому обидва мешканця Маріуполя звернулися до СБ України і детально розповіли щодо обставин свого вербування та поставлених розвідувальних завданнях.

Служба безпеки України  вкотре нагадує, що статтями 111 (Державна  зрада) та 258-3 (Сприяння діяльності терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін до п’ятнадцяти років. Водночас, згідно з положеннями ч. 2 ст. 111 ККУ від кримінальної відповідальності звільняється громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно повідомив органам державної влади про свій зв’язок з ними та отримане завдання. Частина друга ст. 258-3 передбачає звільнення від кримінальної відповідальності особи, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації.