портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

#ШахрайГудбай: В ОДА розповіли, як мешканцям Донеччини захиститись від платіжного шахрайства

Опубліковано 14 липня 2023 року, 17:40

Всеукраїнська інформаційна кампанія з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай, яку проводять Національний банк України та Департамент Кіберполіції Національної поліції України з метою ознайомлення українців з правилами безпеки безготівкових та онлайн-платежів, стартувала 3 травня 2023 року. Саме в рамках цієї кампанії сьогодні провів брифінг заступник голови Донецької облдержадміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Максим Сандига, який докладно розповів про те, як вберегтися від платіжного шахрайства.

- Вам колись телефонували з проханням озвучити код, який надійшов у повідомленні? Чи перейти за підозрілим посиланням, щоб підтвердити платіж? Будьте пильними – так діють шахраї. На жаль, війна не зупинила аферистів. Навпаки, їхня активність зросла. І найпопулярнішим методом ошукати людей залишаються махінації в інтернеті. Слід зазначити, що лише за минулий рік шахраї через схеми з платіжними картками заробили на українцях понад 481 млн грн. Це на 46% більше ніж у довоєнному 2021 році, - зазначив на початку свого виступу Максим Сандига. - Щоб захистити мешканців нашої області від кібершахраїв, Донецька обласна державна адміністрація вирішила доєднатися до Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай, яку проводять Національний банк України, Департамент Кіберполіції Національної поліції України, а також інші партнери. І сьогодні ми з вами детально поговоримо про те, як і є методи шахрайства, як їм запобігти і як їх відрізнити від легального спілкування з банківськими працівниками.

Що потрібно, щоб не потрапити на гачок зловмисників і зберегти свої заощадження? Як захистити свої акаунти в соціальних мережах? Чи є способи уникнути шахрайства при покупках в Інтернеті та телефонного шахрайства? Як не стати жертвою шахраїв, які пропонують міфічні соціальні виплати? Відповіді на всі ці та багато інших питань Максим Сандига надав під час брифінгу, повний відеозапис якого наводимо нижче.

І запам`ятайте, якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції (https://ticket.cyberpolice.gov.ua/) або повідомте про ваш випадок за номером телефону: 0 800 505 170. 

Більше інформації про правила платіжної безпеки – на сайті #ШахрайГудбай: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/