портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Що таке «зґвалтування» та «сексуальне насильство»: різниця між поняттями

Опубліковано 20 квітня 2023 року, 10:59 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

6 грудня 2017 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами». Відповідно до цього Закону, ст. 152 (зґвалтування) була викладена у новій редакції та КК України було доповнено ст. 153 (сексуальне насильство).

У чому різниця між «зґвалтуванням» та «сексуальним насильством»?

Зґвалтування – вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи.

Сексуальне насильство – вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи.

Ключовою відмінністю між двома статтями є – чи мало місце проникнення (вагінальне, оральне, анальне) в тіло потерпілої особи або ні. Якщо мало місце проникнення в тіло потерпілої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета в будь-який отвір потерпілої особи, такі дії мають кваліфікуватись, як зґвалтування.

Кваліфікуючими ознаками обох статей є: повторність; вчинення щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах; вчинення щодо потерпілої особи у зв’язку з виконанням нею службового, професійного чи громадського обов’язку; щодо жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності; вчинення групою осіб; щодо неповнолітньої та малолітньої особи; спричинення тяжких наслідків; вчинення щодо малолітньої потерпілої особою, яка раніше була засуджена за зґвалтування, сексуальне насильство, вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку або розбещення неповнолітніх.

Добровільна згода потерпілої особи

Для кваліфікації зґвалтування та сексуального насильства важливо встановити: чи була згода потерпілої особи добровільною. Відповідно до примітки до ст. 152 КК України: згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин.

Щоб зрозуміти, що таке «добровільність згоди на вступ у статевий зв'язок» рекомендуємо ознайомитись із відеороликом «Згода на секс не складніша, ніж чашка чаю!»: https://www.youtube.com/watch?v=pVIs7h95GFQ.

Для пояснення сутності «згоди» для дітей можна використовувати відеоролик «Згода для дітей»: https://www.youtube.com/watch?v=89IJADyjlmQ.

Важливо зазначити, що якщо зґвалтування або сексуальне насильство мало місце щодо малолітньої дитини (тобто дитини у віці до 14 років) не є важливим чи надавала потерпіла дитина свою добровільну згоду або ні. У випадку вчинення цих злочинів щодо малолітньої дитини, незалежно від її добровільної згоди, особа буде нести кримінальну відповідальність.

Передбачена законом відповідальність

За вчинення зґвалтування та сексуального насильства передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на різний строк в межах ст. 152 та ст. 153 КК України відповідно. Санкція обох статей передбачає і довічне позбавлення волі, у випадку вчинення зґвалтування або сексуального насильства щодо малолітньої дитини особою, яка раніше була засуджена за дії сексуального характеру щодо дитини.

Випадки сексуального насильства є особливо складними і потребують особливої уваги. Важливо не замовчувати про насильство сексуального характеру та повідомляти до поліції.

Зґвалтування та сексуальне насильство може бути так само формою домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» потерпілі від домашнього насильства та насильства за ознакою статі є клієнтами системи безоплатної вторинної правової допомоги та мають право на безоплатного адвоката.

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації