портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Скільки жінок працюють на шахтах Донеччини

Опубліковано 07 жовтня 2024 року, 17:57

Джерело: Фейсбук Шахта Білозерська

За час повномасштабного вторгнення на шахтах Донеччини почали працювали понад 500 жінок, тим самим компенсуючи нестачу чоловіків у галузі.

За інформацією Донецького обласного центру зайнятості, нині ринок праці Донецької області відчуває потребу у кваліфікованих кадрах, що пов’язано з евакуацією населення до більш безпечних регіонів, мобілізацією військовозобов’язаних тощо. У зв’язку з цим жінки все частіше почали обирати нетипові для жіночої статі професії.

Протягом 2023 року професійне навчання через центри зайнятості пройшли близько 2,7 тис. жінок, а протягом І півріччя 2024 року – 1,3 тис. жінок. Серед них багато і тих, хто навчався професій, які раніше вважалися більш чоловічими.

Зокрема, це стосується жінок, які опановують суто чоловічі професії, пов’язані зі спуском в шахту. Наприклад, машиністи підземних установок. До повномасштабного вторгнення ця професія була доступна лише чоловікам.

Наприклад, на шахті «Білозерська» до колективу доєдналися понад 10 жінок у якості машиністок підземних установок; на підприємствах групи «Метінвест» – близько 30 жінок також виконують відповідні роботи під землею.

Раніше жінки працювали на шахтах переважно на посадах геологів, маркшейдерів, фахівців технічного контролю, машиністів підйомних установок тощо.

Крім того, за наявною інформацією у поточному році жінки навчалися на слюсарів-сантехніків, техніків-електриків, машиністів помпових установок, слюсарів з експлуатації та ремонту підземних газопроводів, гірників, електромеханіків.

За матеріалами департаменту розвитку базових галузей промисловості облдержадміністрації