портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

"Слов’янське серце" допомогло евакуюватися майже дев`яти тисячам мешканців Донеччини

Опубліковано 25 липня 2022 року, 16:19 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

У 2014 році із невеличкої ініціативи, що об'єднала внутрішньо переміщених осіб, які на собі відчули, що таке війна, був створений Благодійний фонд «Слов'янське серце», який об'єднав волонтерів, що з перших днів війни допомагали евакуювати людей із небезпечних місць, забезпечували потребуючих продуктами харчування, надавали психологічну та юридичну підтримку, що допомогло врятувати не одну тисячу життів цивільного населення, в чий дім прийшла війна, повідомляє, розповідають в Управлінні сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації.

За вісім років в партнерстві з міжнародними організаціями  фонд реалізував більше 50 проєктів,, спрямованих на покращення якості життя мешканців Донецької та Луганської областей. 

Так, молодіжний центр, який було відкрито в Святогірську у 2015 році завдяки підтримці UNICEF, дав поштовх до дій талановитій та активній молоді. Саме там дівчата та хлопці отримали  досвід реалізації своїх ініціатив, планування майбутнього. 

Завдяки взаємодії з органами місцевого самоврядування, обласними адміністраціями та іншими державними органами, організації навчання  було запроваджено дієві механізми щодо допомоги вразливим сім’ям із дітьми шляхом психосоціального супроводу, фінансової підтримки.  

Створення Громадських центрів та безпечних просторів дозволило покращити психологічний стан дітей, які мешкали вздовж лінії розмежування і постійно перебували у небезпеці. Сучасні методи роботи, нове обладнання, дружня до дітей команда – все це в комплексі дало прекрасні результати. 

Більше 7000 дітей було охоплено тренінгами з мінної безпеки. Впевнено можна казати, що ці знання допомогли дітям зберегти життя. 

Літні люди мали можливість отримувати допомогу від волонтерів, спілкуватися один з одним, ділитись досвідом демонструвати свої таланти, навіть навчатися роботі з комп’ютером та смартфонами.

Багато проєктів було спрямовано на активізацію жіночого руху,  запобігання, протидію та реагування на випадки гендерно зумовленого насильства. Юридичну, соціальну та психологічну допомогу жінки отримували 24\7. Завдяки цій роботі багато з них змогли вийти з кола насильства та почати нове життя. Деякі змогли отримати гранти для навчання новій професії або започаткування бізнесу.

У період пандемії Covid-19 «Слов’янське серце» разом із партнерами надавали необхідну допомогу вразливим сім’ям із дітьми. Не дивлячись на можливі ризики, обмеження, команда забезпечила необхідними засобами для захисту тих, хто потребував у населених пунктах Донецької та Луганської областей вздовж лінії розмежування.

З 24.02.2022, коли почалось повномасштабне вторгнення РФ, команда благодійного фонду не змінила своєї місії і продовжує надавати допомогу. Необхідність перемістити людей у безпечне місце – одне з головних завдань для команди. Ризикуючи власним життям, під ворожими обстрілами команда евакуювала з місць активних бойових дій вже 8870 людей. Ця робота продовжується, бо з різних куточків області надходять прохання по допомогу. 

Після переміщення багато сімей із дітьми стикаються з психологічними, соціальними проблемами, які фонд допомагає вирішувати. Зараз у місцях, де перебуває велика кількість переміщених осіб, здійснюється психосоціальна підтримка дітей, обладнуються місця компактного мешкання. Відкриті Громадський центр та безпечні простори, де діти почувають себе затишно, комфортно і добре проводять свій час. Ігри, творчі та інтелектуальні заняття, психологічні тренінги – все це дає можливість відновитись нашим дітям та відволіктись від трагічних подій. Надання багатоцільової грошової допомоги, продуктів харчування, засобів гігієни, одягу допомагає сім’ям з дітьми забезпечити базові потреби.

За матеріалами Управлінні сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації