портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Служба безпеки продовжує викривати посадовців-колаборантів, які співпрацюють з агресором на окупованих територіях Донеччини

Опубліковано 23 лютого 2024 року, 14:36 , Пресслужба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях

За інформацією речниці ГУ СБУ у Донецькій та Луганській областях Галини Прищепи, слідчі повідомили про підозру колаборантам, які свідомо пішли на співпрацю з представниками країни-агресора та погодились обійняти посади в окупаційних органах росіян на Донеччині.

Серед них мешканці Зачатівки, Андріївки та Гранітного, які щиро підтримували ідею існування терористичної організації «днр» та зміну меж території і державного кордону України. За це вони були призначені на посади голів Зачатівської, Андріївскої та Гранітненської сільских адміністрацій «днр».      

Від імені мешканців сільських громад вони намагаються встановлювати окупаційні порядки та дотримуватись законів загарбників, здійснюють організаційно-розпорядчі та господарські функції, розпоряджаються місцевими бюджетами та агітують населення своїх селищ до співпраці з російсько-гібридними військами.

Також зрадники співпрацюють з прокремлівськими ЗМІ та розповсюджують фейки щодо Збройних сил України. 

Співробітники Служби безпеки зібрали беззаперечні докази добровільної співпраці зловмисників з ворогом. Слідчі повідомили їм про підозру за ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Фігурантів оголошено в розшук. 

Також додаткові підозри отримали очільники Володарського та Мангушського муніципальних округів. 

Фігуранти добровільно залишились на тимчасово окупованій території та перейшли на бік ворога. Окупаційною владою один з  них був призначений на посаду так званого «голови адміністрації Володарського району днр», інший став «главой администрации Першотравневого района донецкой народной республики».

У 2023 році після виборів депутатів представницьких органів муніципальних утворень на пленарному засіданні «окружної ради» зловмисники були обрані очільниками «муніципальних округів» строком на 5 років. 

На виборчій посаді зрадники від імені громади здійснюють державні повноваження, керують та розпоряджаються муніципальною власністю, здійснюють керівництво цивільною обороною, приймають рішення щодо діючих комісій, контролюють виконання нормативних правових актів загарбників. 

На підставі зібраних доказів фігурантам повідомлено про підозру ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України.