портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Соціальна та професійна адаптація учасників АТО, осіб, які стримували збройну агресію РФ у Донецькій і Луганській областях, постраждалих учасників Революції Гідності.

Опубліковано 18 лютого 2019 року, 15:48 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Департаментом соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 № 432, проводиться робота з організації проходження соціальної та професійної адаптації учасниками антитерористичної операції, особами, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганських областях, постраждалими учасниками Революції Гідності, Порядок проведення соціальної та професійної адаптації психологічної реабілітації (далі - Порядок) поширюється на учасників антитерористичої операції осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганських областях, постраждалих учасників Революції Гідності, яким установлено один із таких статусів: 

  • учасника бойових дій - відповідно до пунктів 19 і 20 частини 1 статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі - Закон);
  • особи з інвалідністю внаслідок війни - відповідно до пунктів 10-14 частини 2 статті 7 Закону; 
  • учасника війни - відповідно до пункту 13 статті 9 Закону; 
  • постраждалого учасника Революції Гідності - відповідно до статті 16 Закону.

Соціальна та професійна адаптація учасників антитерористичної операції охоплює всіх учасників АТО (працюючих, непрацюючих, безробітних, військовослужбовців, працівників усіх силових структур, тощо), яким встановлено один з вказаних статусів.

Соціальна адаптація, а саме допомога у проведенні аналізу життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх розв’язання учасників антитерористичної операції здійснюється центрами соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді.

Для отримання послуг з професійної адаптації учасник антитерористичної операції письмово звертається до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування).

До заяви додається: 

  • копія пільгового посвідчення; 
  • копія документу, що підтверджує безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Управління соціального захисту населення відповідно до заяви видає направлення учаснику антитерористичної операції до межрайонного центру зайнятості на професійну орієнтацію щодо вибору напряму професійного навчання, після проходження якої видається направлення на професійне навчання. На підставі направлення на професійне навчання учасник антитерористичної операції зараховується до навчального закладу. Послуги з професійного навчання надаються учаснику антитерористичної операції одноразово в порядку черговості.

Професійне навчання здійснюється за денною, вечірньою (змінною), очно-заочною, дистанційною, екстернатною формами навчання, з відривом і без відриву від виробництва та за індивідуальними навчальними планами та не може перевищувати 12 місяців.

Після завершення повного курсу навчання за відповідними робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами учасники АТО отримують встановленого державного зразка свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації - за результатами первинної професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації у часників АТО заробітничими професіями , а також документ про підвищення кваліфікації - за результатами підвищення кваліфікації учасників АТО з вищою освітою. Після завершення підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення учасники АТО отримують посвідчення встановленого зразку Детальнішу інформацію щодо проходження соціальної та професійної адаптації У 2019 році учасники антитерористичної операції, зазначені вище особи або постраждалі учасники Революції Гідності можуть отримати в управлінні соціального захисту населення за місцем проживання,