портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Спортивні досягнення Донеччини в 2020 році: під знаком масштабної розбудови інфраструктури

Опубліковано 05 січня 2021 року, 15:40 , Управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації

Управління фізичної культури та спорту Донецької обласної державної адміністрації підсумовує  роботу за 2020 рік, який відзначився реалізацією цілої низки проєктів щодо покращення спортивної інфраструктури. Окрім цього, 2020-й запам’ятається як такий, коли вперше в регіоні призначено щомісячні стипендії тренерам.

Фізкультурно-оздоровча та спортивна діяльність

За інформацією на кінець 2020 року, до фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності в Донецькій області залучено 324 987 осіб, що складає 17,4% від загальної кількості населення на території, що підконтрольна українській владі.

Для залучення дітей до занять спортом працюють 52 дитячо-юнацькі спортивні школи, де займаються 23 737 дітей (14,4% від загальної кількості учнів загальноосвітніх шкіл області).

Спортивно-реабілітаційну роботу серед осіб з інвалідністю здійснює Донецький регіональний центр з фізичної культури та спорту для осіб з інвалідністю «Інваспорт». Спортсмени високої кваліфікації підвищують свою вправність у Донецькому обласному спеціалізованому коледжі спортивного профілю ім. С.Бубки та Школі вищої спортивної майстерності. Для розвитку масового спорту на Донеччині функціонують 1 обласний та 17 місцевих центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

У Донецькій області культивуються 40 олімпійських, 72 неолімпійських видів спорту та 26 видів спорту серед осіб з інвалідністю. Укладено 87 тристоронніх договорів про співробітництво між всеукраїнськими федераціями, управлінням фізичної культури та спорту облдержадміністрації і громадськими організаціями (федераціями) з видів спорту: 29 – олімпійських видів спорту, 51 – неолімпійських, 7 – з фізкультурно-спортивними товариствами і відомствами.

Згідно з календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Донецької області на 2020 рік, проведено 362 обласних змагання, понад 600 навчально-тренувальних зборів.

Окрім цього, на Донеччині проведено 102 заходи всеукраїнського рівня (78 з ігрових видів спорту). Найбільш іміджевими були: у Бахмуті – чемпіонат України з метань та метального багатоборства серед ветеранів, чемпіонат України з легкоатлетичних метань серед спортсменів з інвалідністю; у Краматорську – чемпіонат України з шахів серед юніорів до 20 років, тур чемпіонату України з волейболу пляжного серед чоловічих та жіночих команд, турнір з волейболу серед ветеранів на Кубок Станіслава Люгайла; у Кураховому – етап Кубку України зі стронгмену «Ігри горців»; у Мангушському районі – чемпіонати України з пауерліфтингу, класичного жиму лежачи та жиму лежачи серед чоловіків, жінок, ветеранів, Кубок України зі спортивного туризму – велосипедний туризм; у Маріуполі – Кубок України з боксу серед чоловіків, чемпіонат та Кубок України з вітрильного спорту в олімпійських класах яхт, чемпіонат України зі скелелазіння (у швидкості), етап чемпіонату України з ралі (автомобільний спорт), всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби серед юнаків пам’яті Геннадія Узуна, чемпіонат України з морських багатоборств, чемпіонат України зі спорту з собаками «Двоборство»; у Святогірську – чемпіонат України зі спортивного радіоорієнтування (радіоспорт); у Слов’янську – III міжнародні змагання з триатлону на призи Віктора Зємцева.

Протягом 2020 року спортсмени області взяли участь у 572 всеукраїнських та 91 міжнародному заходах. За результатами виступів скарбничка Донеччини поповнилася на 2650 медалей (761 в олімпійських видах спорту, 1815 в неолімпійських, 74 з видів спорту серед осіб з інвалідністю): 143 на міжнародних змаганнях, 2507 – на всеукраїнських.

Представництво Донецької області в складі збірних команд України з видів спорту в 2020 році, порівняно з минулим, збільшилось на 71 особу і дорівнює 825 спортсменів: 351 – з олімпійських видів спорту, 397 – з неолімпійських, 77 – види спорту серед осіб з інвалідністю.

Присвоєно спортивних звань: 239 – перші розряди, 353 – кандидати у майстри спорту України, 46 – майстри спорту України, 4 – майстри спорту України міжнародного класу, 2 – заслужені майстри спорту України, 2 – заслужені тренери України.

У зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Олімпійські ігри в м. Токіо (Японська Держава) були перенесені на нові строки: 23 липня – 8 серпня 2021 року. На час припинення відбіркових змагань у березні 2020 року було розіграно 57% олімпійських ліцензій. Станом на сьогодні до списку спортсменів-кандидатів на участь у Іграх ХХХІІ Олімпіади входять 38 спортсменів з 13 видів спорту: легка атлетика – 13; велосипедний спорт – 5; боротьба вільна, стрільба кульова, сучасне п’ятиборство – 3; важка атлетика, вітрильний спорт, бокс – 2; боротьба греко-римська, кінний спорт, стрибки у воду, триатлон, тхеквондо ВТФ – 1.

Наразі олімпійські ліцензії від Донецької області мають борець вільного стилю у ваговій категорії 125 кг Олександр Хоцянівський та спортсменка з кінного спорту Інна Логутенкова, олімпійські нормативи виконали легкоатлети Ольга Саладуха (у потрійному стрибку) і Олександр Сітковський (у марафоні).

Паралімпійські ігри в Токіо (Японія) також були перенесені на нові строки: 24 серпня – 05 вересня 2021 року. Відповідно до наказу Міністерства молоді та спорту України від 27.02.2018 № 895 «Про затвердження складу спортсменів-кандидатів на участь у XVI літніх Паралімпійських іграх 2020 року» (із змінами), відповідний перелік включає 331 спортсмена та 6 спортсменів-лідерів з 17 видів спорту. Від Донецької області до списку входять 25 спортсменів та 1 спортсмен-лідер з 7 видів спорту: 1 – бадмінтон, 1 – веслування академічне, 4 та 1 спортсмен-лідер – легка атлетика, 1 – волейбол сидячи, 1 – велосипедний спорт, 1 – пауерліфтинг, 16 – плавання.

Підтримка спортсменів і тренерів

З метою стимулювання розвитку спорту вищих досягнень в Донецькій області, морального і матеріального заохочення спортсменів для досягнення високих спортивних результатів, перспективним спортсменам традиційно призначаються стипендії з обласного бюджету, атлети та їх тренери за успішні виступи на міжнародних змаганнях відзначаються одноразовими грошовими винагородами.

Традиційно виплачуються 40 щомісячних стипендій для спортсменів з олімпійських видів спорту (20 стипендій у розмірі шести прожиткових мінімумів, ще 20 стипендій – чотири прожиткових мінімуми), 15 щомісячних стипендій для спортсменів з неолімпійських видів спорту (чотири прожиткових мінімуми), 15 щомісячних стипендій для спортсменів з інвалідністю (чотири прожиткових мінімуми). За 2020 рік на ці цілі витрачено 7981 тис. грн. з обласного бюджету. Право на отримання одноразових грошових винагород здобули 8 спортсменів та 5 тренерів, які протягом 2020 року отримали з обласного бюджету 1532 тис. грн.

Уперше в Донецькій області було призначено стипендії тренерам: з олімпійських видів спорту – 10 стипендій у розмірі трьох прожиткових мінімумів і 10 стипендій у розмірі двох прожиткових мінімумів, з неолімпійських видів спорту – 5 стипендій у розмірі двох прожиткових мінімумів, з видів спорту серед осіб з інвалідністю – 5 стипендій у розмірі двох прожиткових мінімумів. Протягом лютого-грудня 2020 року на ці цілі витрачено 1599,9 тис. грн. з обласного бюджету.

Склад Донецької обласної штатної спортивної команди резервного спорту з олімпійських видів спорту на 2020 рік сформовано в кількості 24 осіб на 20 штатних одиниць. Заробітну плату спортсменам-інструкторам виплачено з обласного бюджету на суму 1431,3 тис. грн.

У Донецькій області в 2020 році продовжено реалізацію єдиного подібного в Україні проєкту щодо здійснення адресних виплат для придбання житла спортсменам і тренерам на умовах співфінансування: 50% – з обласного бюджету, 50% – з місцевих бюджетів. Так, ключі від трикімнатних квартир отримали: у місті Бахмут – майстер спорту України міжнародного класу з легкої атлетики Сергій Смелик, у місті Дружківка – майстер спорту України міжнародного класу з пауерліфтингу Костянтин Мусієнко. Загальна сума виплат склала 921,6 тис. грн.

Розбудова спортивної інфраструктури

У 2020 році завдяки реалізації національної програми Президента України «Велике будівництво» на Донеччині з’явилося 5 сучасних стадіонів. 14 травня першим відкрито новий критий футбольний стадіон у місті Краматорськ. Також у Краматорську побудовано спортивно-оздоровчий комплекс. Центром спортивного життя вже став новий стадіон у місті Волноваха. Відкрито оновлені після реконструкції стадіон «Шахтар» в місті Селидове і стадіон імені Юрія Скиданова в місті Слов’янськ. Загальна вартість будівництва і реконструкції цих об’єктів склала 143,5 млн грн, у тому числі за рахунок коштів державного бюджету (ДФРР) – 77,7 млн грн, 40,9 млн грн – з обласного бюджету, 24,8 млн грн – з місцевих бюджетів.

Завдяки реалізації бюджетної програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво мультифункціональних майданчиків для занять ігровими видами спорту», головним розпорядником якої є Міністерство молоді та спорту України, у Донецькій області з’явилося 12 мультифункціональних майданчиків: у містах Вугледар, Добропілля, Білозерське, Краматорськ (два майданчики), Покровськ (три майданчики), Селидове, а також у Волноваському, Нікольському та Покровському районах. Загальна сума витрат склала 35 022,237 тис. грн., у тому числі 17 511,1 тис. грн. – кошти субвенції з державного бюджету.

У 2020 році завершено реконструкцію центру спортивної медицини в місті Бахмут. Медичний комплекс передбачає палатне відділення на 8 ліжок, діагностичне та реабілітаційне відділення, хірургічний блок, рентгенівський кабінет, зал лікувальної фізкультури, кабінети механотерапії, фізіотерапії, масажу, лабораторії загально-клінічних та біохімічних досліджень, кабінети лікарів. Будівля гуртожитку включає 7 кімнат для розміщення та проживання лікарів і медичного персоналу на 9 осіб. Водолікарня має басейн з ванним відділенням, інфрачервоною і кріосауною та соляною кімнатою.

У рамках відновлення повноцінної діяльності Донецького обласного спеціалізованого коледжу спортивного профілю імені Сергія Бубки в місті Бахмут реалізується декілька проєктів. Так, з травня поточного року розпочато будівництво учбового корпусу на 400 учнів та студентів. Цей проєкт фінансується за рахунок коштів ДФРР та обласного бюджету, його вартість складає 231,8 мільйонів гривень. Будівельні роботи виконано приблизно на 30%.

З метою подальшого розвитку велосипедного спорту в Донецькій області у місті Лиман, починаючи з серпня 2020 року, розпочато будівництво сучасного спортивного комплексу. Проєктом передбачено спорудження спеціалізованої велосипедної траси ВМХ, а також триповерхового гуртожитку з тренажерною залою. Проєкт фінансується за рахунок коштів обласного бюджету, наразі активно ведуться будівельні роботи, їх готовність складає близько 80%.

Дієвим інструментом розвитку спортивної інфраструктури є Державний фонд регіонального розвитку. У поточному році за рахунок цього джерела в області реалізовувалися 7 проєктів: окрім 3 об’єктів «Великого будівництва» та учбового корпусу ДОСКСП ім. С.Бубки, це капітальні ремонти палаців спорту в містах Білицьке і Білозерське та будівлі КДЮСШ № 2 у місті Маріуполь. Реалізацію проєктів з ДФРР у 2020 році профінансовано на 106,8 мільйонів гривень, що складає 23% загального обсягу для Донецької області.

Завдяки наданню субвенції з державного бюджету на будівництво та реконструкцію басейнів, з 2019 року ведеться оновлення 50-метрового плавального басейну «Нептун» у місті Маріуполь.

За рахунок Європейського інвестиційного банку ведеться реконструкція 25-метрового плавального басейну в місті Добропілля вартістю 42,5 млн грн.

За рахунок коштів обласного бюджету збудовано спортивну споруду зі штучним льодом і триває будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу з басейном у місті Краматорськ.

За рахунок позабюджетних коштів споруджено льодову арену в Маріуполі. Тривають роботи з будівництва плавального басейну в місті Селидове.

У 2021 році планується завершення реалізації проєктів з будівництва комплексу для розвитку велосипедного спорту в Лимані та учбового корпусу спортивного коледжу імені Сергія Бубки в Бахмуті, а також розпочати будівництво нових об’єктів: спортивного комплексу з боксу і кікбоксингу в місті Покровськ; спеціалізованого спортивного залу «Колізей» з греко-римської боротьби в місті Краматорськ. З метою спорудження в Донецькій області олімпійської спортивної бази розглядається земельна ділянка поблизу міста Святогірськ у селищі Богородичне.


Інші новини за темою