портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Стан зимівлі водних біоресурсів та гідрохімічні показники якості води у водних об’єктах Донецької області

Опубліковано 12 березня 2021 року, 10:41

Зимівля водних біоресурсів є найбільш складним й відповідальним життєвим процесом. Через тривалі морози на водоймах може утворитись товстий шар криги, тож зростає загроза загибелі риби через застій води, безперервне гниття водоростей і нестачу кисню. Особливо зростає небезпека наприкінці зими, після тривалого льодоставу. Наявність кисню в цей період значно зменшується і в деяких частинах водойм утворюються, так звані, «мертві» зони. В цей момент риба масово виходить із зимувальних ям в пошуках багатих на кисень джерел. Якщо до того часу не настане відлига і в сковані кригою водойми не надійде вода насичена киснем, то врятувати рибу зможе тільки людина.

Для запобігання можливих явищ задухи риби, фахівцями Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області (далі – Донецький рибоохоронний патруль) у зимовий період постійно здійснюється моніторинг температурного режиму водойм, вмісту розчиненого кисню та інших гідрохімічних показників якості води у водоймах Донецької області.

Обстеження рибогосподарських водних об’єктів щодо визначення гідрохімічних показників якості води та стану зимівлі водних біоресурсів проводилися протягом грудня 2020 - лютого 2021 року фахівцями відділу іхтіології та регулювання рибальства і державними інспекторами Донецького рибоохоронного патруля.

За даними проведеного моніторингу виявлено, що у зимовий період 2020 - 2021 року гідрохімічний стан води у більшості водних об’єктах Донецької області знаходився у межах норми. Гідрологічна ситуація на водних об’єктах спокійна, рівні води знаходяться у межах русел річок. Ситуація щодо підвищення гідрохімічних показників, зокрема: БСК, ХСК та концентрації іонів амонію, в річці Сіверський Донець у першій половині січня 2021 року поступово нормалізувалася до кінця місяця.

Показники гідрохімічного стану води на досліджуваних водних об’єктах:

товщина льодового покриву 0 – 30 см;

запах та колір (прозорість) води – прозора, сторонні запахи відсутні;

середня температура води – 0,5 – 5,8°C;

рН – 6,7 - 8,5;

О2 – 4,0 – 13,92 мг О2/дм3.

Для попередження явищ задухи у водоймах, на яких спостерігалося зниження показників розчиненого кисню у воді  під час встановлення на них повного льодоставу, фахівцями Донецького рибоохоронного патруля проводилися меліоративні заходи з аерації (насичення) води киснем з повітря, а саме: прорубувались ополонки та встановлювалися в них гілля з очерету, солома.

Управління Державного агенства рибного господарства у Донецькій області