портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Страховий захист внутрішньо переміщених осіб за рахунок коштів ФССУ в умовах воєнного стану

Опубліковано 29 серпня 2022 року, 12:52

Одним із пріоритетних напрямів роботи Фонду соціального страхування України є страховий захист внутрішньо переміщених осіб.

З початку військової агресії з боку росії фахівці Фонду почали роботу над адаптацією порядків призначення допомог до умов воєнного стану – це дозволило ФССУ нарахувати напряму вже понад 19,5 млн гривень лікарняних і декретних для евакуйованих працівників.

З метою захисту прав внутрішньо переміщених осіб було спрощено процедуру отримання коштів. Так, якщо працівник евакуювався із зони бойових дій і роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок за його лікарняним через війну, для отримання допомоги достатньо звернутись у відділення Фонду з документами, що посвідчують особу, лікарняним (витяг е-лікарняного можна миттєво зробити онлайн) та довідкою ВПО.

Також Фонд соціального страхування України призначає і виплачує допомоги напряму застрахованим особам, які не змінювали місце свого проживання, однак чиї роботодавці знаходяться на тимчасово окупованій території, не можуть гарантувати виплату працівнику отриманих від Фонду коштів. Процедура призначення виплат таким працівникам така ж сама, як і для внутрішньо переміщених осіб, однак довідка ВПО не подається.

Крім того, передбачено можливість отримання допомоги від Фонду в разі евакуації працівника за кордон. Детальніше за посиланням.

У період воєнного стану працівниці, у яких настає відпустка у зв’язку із вагітністю та пологами, мають право на отримання допомоги від Фонду, навіть у разі призупинення з нею трудового договору. Роботодавець не може відмовити у наданні цієї відпустки, тож після настання 30 тижня вагітності і формування відповідного лікарняного роботодавець має призначити допомогу по вагітності та пологах за кошти Фонду за стандартною процедурою.

Фонд також продовжує фінансувати щомісячні страхові виплати для потерпілих на виробництві та членів їх родин. Упродовж цього місяця для потерпілих Донеччини перераховано понад 230 мільйонів гривень страхових виплат за липень.

Звертаємо увагу, що управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області виконує свої обов`язки в повному обсязі та здійснює фінансування лікарняних працівникам та страхові виплати потерпілим на виробництві. З питань надання роз`яснень та отримання виплат фахівці управління та його відділень знаходяться на постійному зв`язку за телефонами гарячих ліній: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/don/uk/publish/article/112137.

 За матеріалами управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області