портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Тарас Кремінь: Українська книга потребує масштабної державної підтримки

Опубліковано 04 серпня 2021 року, 15:30

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь переконаний, що українська книга потребує масштабної державної підтримки. "Це і стимулюючи заходи для українських авторів та видавців, і промоція читання українською, і доступність у книгарнях та бібліотеках областей України якісної сучасної українськомовної продукції", - зазначив Тарас Кремінь.

Ще у своєму річному звіті Уповноважений наголошував, що наразі існують проблеми щодо обсягу книг, які розповсюджуються українською мовою, особливо у книгарнях східних та південних областей України та у сільській місцевості.

"За підсумками 2020 року, припинили свою діяльність 343 видавництва та 48 книгарень. Це досить велика цифра. Окрім того, за даними Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, через кризу 2020 року галузь зменшила обсяги виробництва книжкової продукції порівняно з 2019-м роком за назвами на 23,3% і за сумарним накладом – на 34,3%", - йдеться у річному публічному звіті Уповноваженого.

Як відомо, з 16 липня 2021 року почала діяти 26 стаття Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яка регламентує використання державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження, та на наше переконання, за умови чіткого її дотримання призведе до значного покращення ситуації на книжковому ринку.

Відтак, частка книжкових видань державною мовою у загальній кількості назв книжкових видань, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, має становити не менше 50%. Реалізація цієї норми спрямована на підтримку українськомовної книги та збільшення частки громадян, які читають українською мовою.

Ця вимога поширюється на всі книгарні та інші заклади, що здійснюють книгорозповсюдження, крім тих, що здійснюють розповсюдження книжкових видань винятково офіційними мовами Європейського Союзу, державною мовою та/або словників та розмовників з іноземних мов, підручників з вивчення іноземних мов,а також спеціалізовані книгарні, створені для реалізації прав корінних народів, національних меншин України.

"Для української книжки зараз нелегкі часи. Але давайте не забувати, що в сучасному світі книга - це інтелектуальні інвестиції у майбутнє", - зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений із захисту державної мови