портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Торецьк святкує шосту річницю звільнення від російських окупантів

Опубліковано 21 липня 2020 року, 12:20

Шосту річниця звільнення від російських окупантів святкує 21 липня місто Торецьк (до 2016 року м. Дзержинськ).

В урочистостях з нагоди звільнення міста взяли участь  заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Вадим Філашкін та керівник військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Василь Чинчик. А до церемонії підняття Державного Прапора України долучилася юна тореччанка, дівчинка, що народилась у рік звільнення Торецька, Кіра Баєва.

«Шість років тому українські військові у протистоянні з російськими найманцями вибороли мир для Торецька. На жаль, війна не відступає й на околицях міста ще чутно вибухи й постріли. Ми сьогодні щиро дякуємо нашим військовим, які всі ці роки стоять на сторожі вашого спокою та вільного життя. Мені приємно відзначити, що вони відчувають підтримку мешканців Торецька, підтримку всієї України», -  сказав Вадим Філашкін під час урочистого мітингу.

Він нагадав, що з червня по серпень 2014 року Збройні сили  України крок за кроком звільняли населені пункти Сходу країни від російського агресора, і це дало можливість налагодити в містах мирне життя,  активно інтегрувати їх в загальноукраїнський культурний, інформаційний, економічний простір.

Під час урочистостей відбулося нагородження  медаллю «За оборону міста Торецьк» та грамотами військослужбовців, волонтерів, лікарів,  працівників ДСНС.   Серед нагороджених - військові 34-го окремого мотопіхотного батальйону, які звільняли місто у 2014 році.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять всіх тих, хто поклав своє життя заради майбутнього України. 

Святкування звільнення міста продовжується. У Торецьку відбувся святковий автопробіг, діє виставкова зона, заплановано презентацію збірки «Легенди Торецького степу».  

Нагадаємо, що у цей день 2014 року у результаті військової операції було звільнено місто Торецьк від військових формувань, підконтрольних Російській Федерації. Місто перебувало в окупації з 15 квітня 2014 року.  Блискучу операцію було проведено зведеною групою Сил спеціальних операцій Збройних Сил України під керівництвом Едуарда Шевченка та спецпризначенцями 73-го Морського центру спеціального призначення, які зайняли місто та утримували його протягом 8 годин, поки в місто не увійшли основні сили ЗСУ.

Під час боїв важкі поранення отримали троє бійців Збройних Сил України. У полон потрапила велика кількість бойовиків, які були передані відповідним органам досудового слідства. Завдяки злагодженим діям поліції,  в перші дні після звільнення було встановлено і затримано декілька десятків бойовиків військових формувань, підконтрольних Російській Федерації.

Вже ввечері, 21 липня 2014 року, над містом замайоріли українські прапори. Проте бої навколо міста тривали до 26 липня і закінчилися остаточною ліквідацією незаконних збройних формувань, підконтрольних російській владі, в його околицях.