портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Триває відновлення звільнених від окупантів регіонів, щоб громадяни могли повернутися до своїх домівок якомога швидше – Кирило Тимошенко

Опубліковано 26 квітня 2022 року, 17:35 , Головний сайт Президента України

На Київщині у половині будинків відновлено електропостачання, на трасах Харківщини, яку атакують російські війська, здійснюється ліквідація ямковості задля забезпечення проїзду автотранспорту, на Чернігівщині тривають роботи з відновлення мостів, а на Сумщині запустили залізничне сполучення зі столицею. Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко на брифінгу.

Він поінформував про те, як повертаю життя у звільнені від російських військ регіони України.

«Ні на день не припиняється відновлення звільнених від окупантів регіонів», – наголосив Кирило Тимошенко.

За словами заступника керівника Офісу Глави держави, у понад половині будинків Київщини відновлено електропостачання – до живлення під'єднано понад 80 тис. абонентів. Також повністю або частково відновлено розподіл газу у 106 населених пунктах Київщини.

«У селищі Бородянка забезпечено водопостачанням майже 30% усіх споживачів, зокрема вода є в лікарні. У селищах Нове Залісся та Пилиповичі водопостачання відновлено повністю», – повідомив Кирило Тимошенко.

Активно відбудовують зруйновані мости та дороги. Зокрема, розчищено 170 км автошляхів у Київській області та відновлено рух на одинадцяти тимчасових переправах.

Піротехніки продовжують працювати над розмінуванням територій. Зокрема, у Пущі-Водиці виявлено понад 20 вибухонебезпечних предметів.

У цьому контексті Кирило Тимошенко нагадав, що досі діє заборона на відвідування місць відпочинку в лісопаркових зонах. У разі виявлення підозрілого предмета не варто чіпати його руками, слід викликати рятувальників ДСНС за номером 101.

Як повідомив заступник керівника Офісу Президента, на Київщині було зруйновано понад 2 тис. будівель.

Він нагадав, що для отримання компенсації у разі пошкодження будинку, квартири чи іншого майна громадяни мають зареєструвати заявку через портал державних послуг «Дія» або звернутися до органів місцевого самоврядування чи військової адміністрації.

«Після того, як реєстрацію буде завершено, треба звернутися до Національної поліції для відкриття кримінального провадження за фактом знищення або пошкодження майна. Зараз уряд розробляє питання компенсації. Експерти здійснюють візуальні огляди пошкоджених об’єктів», – повідомив він.

У міста й селища Харківської області, яка перебуває під постійною атакою російських військ, попри активні бойові дії кожного дня доправляють гуманітарну допомогу.

Щодня 25 дорожніх бригад ремонтують автошляхи та прибирають узбіччя, а на трасах Харківщини проводять ліквідацію ямковості гарячим асфальтобетоном.

«На сьогодні очистили понад 100 кілометрів доріг Харківської області», – повідомив заступник керівника Офісу Президента.

Також попри воєнні дії в регіоні триває активне відновлення інфраструктури, констатував Кирило Тимошенко.

«Мешканці понад 600 квартир Харкова знову можуть використовувати газ, а комунальники займаються обстеженням та ремонтом житлового фонду міста. У Дергачах щодня збільшується кількість домівок, у яких є світло: заживлено 3 тисячі споживачів», – повідомив він.

На Чернігівщині біля зруйнованого мосту на дорозі Р-69 Київ – Чернігів облаштовують іще один тимчасовий проїзд для забезпечення безперебійної роботи логістичних маршрутів постачання гуманітарних вантажів. У селах Топчіївка та Якубівка тривають роботи з відновлення мостів.

«З початку воєнних дій на території Чернігівської області вилучено понад 16 тис. вибухонебезпечних предметів, ліквідовано майже п’ятсот пожеж, врятовано 46 людей, з яких десять – діти», – зазначив Кирило Тимошенко.

На Сумщині було відновлено залізничне сполучення зі столицею України. За словами заступника керівника Офісу Президента, поїзд курсуватиме із Сум до Києва щодня через Конотоп і Ніжин і того ж дня повертатиметься назад.

Також відновлено 70% приміських автобусних маршрутів, а в усі громади області почали завозити пальне за вартістю в межах встановлених норм. У селі Климентове обстежують пошкоджені та зруйновані житлові будинки.

На Житомирщині протягом останнього тижня енергетики працювали в трьох селах Народицької громади.

«У Давидках та Грезлі роботи вже закінчені, відновлено енергопостачання. Зараз триває ремонт електромереж у селі Радча. Проведене тимчасове закриття вибитих вікон в Овруцькій територіальній громаді. Здійснюється обстеження пошкоджених об’єктів у Малинській громаді», – розповів Кирило Тимошенко.

Заступник керівника Офісу Президента подякував героям зі Збройних Сил України, всім комунальним службам і кожному українцю за відвагу, мужність та спільну роботу.

«Працюємо 24/7, щоб усі якнайшвидше могли повернутися додому», – резюмував Кирило Тимошенко.