портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Турецька компанія має інтерес у створенні підприємства з виробництва кальцинованої соди у Слов’янську

Опубліковано 19 січня 2022 року, 14:21

Питання щодо створення у Донецькій області індустріального парку з якірним підприємством – заводом кальцинованої соди - обговорили під час зустрічі голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко та члени спільної делегацією представників турецької компанії Soda Ash & Derivative Group YILDIRIM HOLDING й Державного науково-дослідного і проєктного інституту основної хімії «НІОХІМ» сьогодні у Краматорську.

«Облдержадміністрація постійно працює над підвищенням інвестиційної привабливості та міжнародного іміджу регіону, здійснює усі можливі заходи для залучення інвестицій в область. Проєкт створення Індустріального хімічного парку «Слов’янський» на базі підприємства з виробництва кальцинованої соди є важливим для Донеччини, його включено до Стратегії розвитку Донецької області на період до 2027 року. Ми готові до діалогу та плідної співпраці», - зазначив Павло Кириленко.

Цей проєкт реалізується в рамках програми по заміщенню імпорту в Україну продуктами національного виробництва. До 2014 року Україна була нетто-експортером кальцинованої соди, з 2015 року - нетто-імпортером. Це пов’язано з тим, що єдиний содовий завод країни - Кримський содовий завод - знаходиться на тимчасово окупованій території.

Перша зустріч з питання реалізації проєкту з виробництва кальцинованої соди на території Донецької області відбулася у жовтні минулого року. За її результатами облдержадміністрацією було підготовлено інформацію щодо потенційних земельних ділянок, наявності дозвільних документів на здійснення певних видів діяльності, розташування вугледобувних підприємств, наявності стимулів та преференцій, які можуть бути надані інвестору на державному та місцевому рівнях для реалізації такого масштабного проєкту.

«Ми маємо інтерес до розвитку содового виробництва в Україні. Наша мета – це проєкт без викидів, з нульовою дією на атмосферу. Сьогодні є тенденція до старіння виробництва в Європі. В Україні може бути створений другий після Казахстану найсучасніший завод і з погляду екології, і з точки зору економічної ефективності. З вашою допомогою ми готові розпочати реалізацію проєкту якомога раніше», - сказав генеральний директор Soda Ash & Derivatives Group пан Ісмаїл Джейлан.

Представники делегації мали можливість безпосередньо оглянути декілька земельних ділянок, запропонованих для розташування майбутнього виробництва.

Створення содового заводу має стати ефективним інструментом для розвитку промислового потенціалу Донеччини шляхом створення нових і відновлення існуючих виробництв, залучення інвестицій, створення нових робочих місць тощо.