портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій області проведено заслуховування 4 громад стосовно інтеграції ВПО

Опубліковано 04 грудня 2023 року, 20:15 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна 4 грудня провела заслуховування керівників Покровської, Мирноградської, Селидівської та Білозерської міських військових адміністрацій щодо програм підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2024 рік.

До заслуховувань долучилися представники департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, голова Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Донецькій ОДА Тамара Лук’янчук.

На нараді проаналізовано затверджені програми зазначених військових адміністрацій, які спрямовані на підтримку внутрішньо переміщених осіб, та окреслено шляхи удосконалення їх для більш ефективної реалізації заходів, направлених на захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, їх інтеграцію до громад, які прийняли вимушених переселенців, як на території Донецької області, так і за її межами.

Заступниця очільника області зазначила, що з початку повномасштабної війни кількість людей, які потребують нашої допомоги, дуже зросла. Тому потрібні нові ініціативи, які будуть спрямовані саме на мультифункціональну підтримку постраждалим від воєнних дій. 

Окрему увагу звернуто на необхідність утворення гуманітарних штабів (хабів, центрів) для підтримки громадян тими громадами, які ще не долучилися до цього процесу, з урахуванням кількості евакуйованого населення громади.

Слід зазначити, що на сьогодні для підтримки наших мешканців в більш безпечних регіонах країни працює 71 гуманітарний штаб (хаб, центр) в 17 областях (28 містах) України, в яких надається широкий спектр послуг - надання консультацій із соціальних та інших юридичних питань, гуманітарна допомога, соціальна та психологічну адаптація для дітей та молоді, медичні послуги та консультації, сприяння у працевлаштуванні ВПО, покращення цифрової грамотності, співпраця з підприємцями та допомога релокованому бізнесу. Організовується проведення культурних, освітніх, навчальних та мотиваційних заходів, заходів для адаптації ВПО у приймаючих громадах (інтеграція ВПО), з реалізації соціальних проєктів та проведення тренінгів для персоналу гуманітарних центрів.