портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій ОДА розглянули питання впровадження реформи місцевого самоврядування в регіоні

Опубліковано 23 квітня 2020 року, 16:55 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

На колегії облдержадміністрації розглянули питання впровадження реформи місцевого самоврядування в регіоні, її шляхи, досягнення та перспективи. Директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Наталія Чукова розповіла присутнім про стан виконання реформи децентралізації в Донецькій області. 

За словами Наталії Чукової, відповідно до Перспективного плану передбачено утворення на територіях області, підконтрольних українській владі 46 об’єднаних територіальних громад і 20 на тимчасово окупованій. Станом на сьогодні 20 громад вже прийняли остаточні рішення; 13 об’єднаних територіальних громад створено; 7 очікують рішення Центральної виборчої комісії (Добропільська, Білозерська, Волноваська міські громади, Новодонецька, Ольгинська селищні громади, Хлібодарівська та Кальчицька сільська громади). З 13 створених громад в 11 об’єднаних територіальних громадах відбулися перші місцеві вибори, а дві громади (Бахмутська та Вугледарська об’єднані територіальні громади) були створені у 2019 році в рамках добровільного приєднання територіальних громад до територіальної громади міста обласного значення.

«Кожен мешканець міста чи села має право на доступну освіту, якісні соціальні послуги, гарні дороги. Найближчою для людей владою є органи місцевого самоврядування, отже саме вони повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними вирішувати усі соціальні проблеми. Наразі триває робота з вже створеними територіальними громадами», - наголосила Наталія Чукова. 

Крім цього, облдержадміністрацією розроблені пропозиції щодо адміністративно-територіального устрою районного (субрегіонального) рівня області з урахуванням «Методичних рекомендацій щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, та пропозицій Міністерства розвитку громад та територій.

Як підкреслила Наталія Чукова, за підсумками онлайн-нарад щодо реформування субрегіонального (районного) рівня адміністративно-територіального устрою Донецької області узагальнені пропозиції (остаточний варіант конфігурацій) щодо переліку та складу проєктних адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня області направлені на розгляд Уряду. Відповідно до пропозицій облдержадміністрації пропонується створення 5 районів на територіях, підконтрольних українській владі (Краматорський, Бахмутський, Покровський, Волноваський, Маріупольський) та 3 районів на територіях, тимчасово непідконтрольних українській владі (Горлівський, Донецький, Кальміуський).

«Актуальна інформація щодо чисельності населення у населених пунктах та наявної інфраструктури розташованих на тимчасово непідконтрольній території відсутня, тому формування районів проводилось виходячи з міркування того, що територія району повинна бути компактною, географічно цілісною та нерозривною. Після повернення тимчасово непідконтрольних територій буде доцільно повторно розглянути адміністративно-територіальний устрій базового та субрегіонального рівня (райони)», - зазначила директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики Наталія Чукова.

Нагадаємо, відповідно до позиції Президента України та Уряду – вибори до місцевих рад у 2020 році повинні відбутися на новій територіальній основі. Для виконання поставленої задачі  робиться все необхідне, а саме: внесення змін до законодавчої бази, постійні консультації з громадськістю, органами місцевого самоврядування та експертами, задля прийняття оптимальних рішень. 

Реформа децентралізації триває шість років та є однією з найголовніших і найуспішніших реформ у державі. Внесення змін до Конституції в частині децентралізації є необхідним кроком, що забезпечить повноцінне впровадження реформи органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади.