портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій ОДА відбулась важлива дискусія щодо дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей

Опубліковано 17 червня 2021 року, 14:43

Вісімнадцять мирних мешканців загинули протягом 2020 року на Сході України внаслідок ведення бойових дій, ще 89 - отримали поранення. Про це під час робочої зустрічі з головою Донецької облдержадміністрації, керівником обласної військово-цивільної адміністрації Павлом Кириленком повідомив Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей Костянтин Черников.

«Протягом 2020 року в результаті загострення бойових дій загинуло 49 військовослужбовців Збройних сил України, 18 мирних мешканців, ще 89 отримали поранення. Тривають незаконні затримання, депортації, незаконна примусова паспортизація, обмеження мовних прав, прав на освіту, закриття в односторонньому порядку контрольно-пропускних пунктів» - заявив він.

Темою зустрічі стала презентація звіту про діяльність Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання прав жителів Донецької та Луганської областей, у якому відображено головні напрямки роботи та проблемні питання, які виникали протягом минулого року.

«Україна минулого року зазнала нового виклику світового масштабу – пандемії COVID-19, яка вразила передусім найбільш незахищені групи населення, спричинила тиск на економіку країни та стала випробуванням на міцність проведених реформ, зокрема в сфері децентралізації влади та охорони здоров’я. Кількість повідомлень про порушення прав і свобод людини, які надійшли до Уповноваженого, протягом 2020 року зросла на 40%. Протягом року Уповноваженим фіксувались пов’язані з дією карантину порушення прав вразливих категорій населення, зокрема представників ромської національної меншини, ЛГБТ-спільноти. Належність до таких категорій ставала причиною для обмеження прав, в тому числі на медичну допомогу. У 2020 році значно збільшилась кількість повідомлень про порушення прав дитини. В умовах пандемії системного характеру набули проблеми у наданні медичної допомоги громадянам, додержання права на охорону праці медичних працівників», - повідомив Костянтин Черников.

Зі свого боку очільник області розповів присутнім про заходи, які вживаються Донецькою облдержадміністрацією для покращення умов життя людей та подолання соціальних викликів, спричинених бойовими діями, а також про заходи з підвищення доступності.

«Незважаючи на особливі умови область продовжує розбудовуватись, і проведена робота може свідчити, що Донеччина є відкритим простором можливостей. Програма «Велике будівництво» на Донеччині охопила фактично усі сфери, що може свідчити свідчить про системний принцип розбудови області: дороги, спортивні об’єкти — ми відновлюємо не тільки зруйновані транспортні зв’язки, забезпечуємо швидкий проїзд до важливих об’єктів інфраструктури, але і будуємо систему залучення широких кіл населення до масового спорту. Минулого року ми успішно реалізували 23 великих інфраструктурних проєкти - 5 шкіл, 5 дитсадків, 5 стадіонів та 8 приймальних відділень. Реалізовані проєкти повністю забезпечують доступність до будівель та приміщень осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп» - сказав Павло Кириленко.

У своєму виступі голова Донецької ОДА також звернув увагу на питання відновлення пошкодженого житла та вирішення житлових питань внутрішньо переміщених осіб.

«Для створення належних умов проживання внутрішньо переміщених осіб в області проводиться комплексна робота та залучаються міжнародні донори. Ми відновлюємо пошкоджені та зруйновані будинки, виплачуємо компенсації за зруйноване житло та оплачуємо проживання ВПО у пансіонатах області, будуємо нове житло. Так, вже зовсім скоро розпочнеться будівництво житлового будинку у Краматорську – проведені усі необхідні процедури, підрядник готовий розпочати роботи», - наголосив він.

Костянтин Черников зазначив, що розширений звіт омбудсмена містить багато важливої інформації суспільного характеру, тому він розміщений у відкритому доступі на офіційному порталі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.