портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій ОДА відбулася нарада щодо реформування системи інституційного догляду і виховання дітей на Донеччині

Опубліковано 04 лютого 2022 року, 10:50 , Служба у справах дітей облдержадміністрації

Онлайнова нарада щодо реформування системи інституційного догляду і виховання дітей у Донецькій області, розвитку сімейних та наближених до сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування відбулася 3 лютого під головуванням  заступниці голови Донецької облдержадміністрації Юлії Костюніної. 

У нараді взяли участь заступники  міських, сільських, селищних голів, заступники керівників військово-цивільних адміністрацій, начальники служб у справах дітей, керівники центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, центрів соціальних служб територіальних громад області.

На нараді розглядалося питання «Реформування системи інституційного догляду і виховання дітей у Донецькій області, розвиток сімейних та наближених до сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (на прикладі Комунального закладу «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Крила Надії» Маріупольської міської ради»).

Юлія Костюніна підкреслила, що Конвенція ООН про права дитини визначає, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові і розуміння.

Сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини – це один із базових принципів  Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.08.2017    № 526-р.

У Донецькій області  загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, складає 4958 осіб, з них у  сімейних формах виховання, за оперативними даними служб у справах дітей громад, станом на сьогодні, перебувають 4288 дітей (86,5%).

Начальниця служби у справах дітей облдержадміністрації Наталія Тимофеєва доповіла про розвиток у Донецькій області  сімейних та наближених до сімейних форм виховання дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Станом на 1 лютого 2022 року в області функціонує 79 дитячих будинків  сімейного типу (ДБСТ) та 165 прийомних сімей, в яких виховується 868 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

З 2017 року житло для функціонування ДБСТ купується за рахунок  субвенції з державного бюджету на умовах співфінансування для міст обласного значення.  Протягом  2017- 2021 років було придбано 30 житлових будинків на загальну суму 71 млн 877 тис. грн, у тому числі  6 млн 826 тис. грн – з місцевих бюджетів.

Разом з тим у закладах інституційного догляду та виховання дітей продовжують перебувати та потребують влаштування у сім’ї  487 дітей зазначеної категорії, з них 50% дітей перебувають у складі великих родинних груп;  157 дітей мають інвалідність.

Актуальним в області є питання щодо розвитку форм виховання, наближених до сімейних. До них належать малі групові будинки та відділення малих групових будиночків у складі Центрів соціальної підтримки дітей та сімей.

Начальник управління «Служба у справах дітей» Маріупольської міської ради Наталя Красильникова розповіла про досвід Маріупольської територіальної громади, яка перша в області створила Центр соціальної підтримки дітей та сімей. Тут є відділення малих групових будиночків для проживання та виховання до досягнення 18-річного віку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в умовах, наближених до сімейних. 

Під час наради представники територіальних громад активно брали участь в обговоренні порушених питань, отримували відповіді, обмінювалися досвідом.

Юлія Костюніна звернулася до представників громад щодо визначення в кожній з них загальної концепції розвитку сімейних та  наближених до сімейних форм виховання та механізмів її реалізації.