портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу молодіжних науково-технічних проєктів «InventorUA» є переможці з Донеччини

Опубліковано 18 грудня 2023 року, 13:54 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Підведено підсумки ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу молодіжних науково-технічних проєктів «InventorUA», у фінальному етапі якого змагались понад 146 юних винахідників, серед них – 6 учнів закладів освіти області. 

Донеччани гідно представили область на конкурсі, здобувши 4 призових місця.

У номінації «Збереження здоров'я та лікування хвороб» у старшій вікової категорії  І місце посіла Марія Єрьоміна, здобувачка освіти 11 класу Навчально-виховного комплексу №1 Покровської міської ради з проєктом «Cybernetic Manipulator V-1.0» (науковий керівник ‒ Шебаршин В.О.). Дослідниця розробляла кібернетичний протез-маніпулятор на базі Arduino, що надає можливість керувати рухами за допомогою цього протезу та  відкриває нові можливості для поліпшення якості життя людей із фізичними обмеженнями.

У номінації «Нові матеріали та нанотехнології» в старшій віковій категорії ІІ місце виборов Борис Соломка, вихованець гуртка «Програмна інженерія» Донецької обласної Малої академії наук учнівської молоді, здобувач освіти 11 класу Великоновосілківської гімназії з загальноосвітньою школою І ступеня Великоновосілківської селищної ради з проєктом «Дослідження методів керування пристроями в нестандартних умовах – ViHaMot» (науковий керівник ‒ Величко В.Є.). Використання стандартних методів керування пристроями під час нестандартних ситуацій (польові умови, протезовані кінцівки, стресові ситуації тощо) ускладнюється та унеможливлюється. Саме цю проблему буде розв’язувати ViHaMoT  (Virtual Hand-Mouse Translator – віртуальний перекладач «рука-миша»), над яким працював Борис;

У номінації «Прикладні інженерні технології» в старшій віковій категорії ІІ місце виборола Анжеліка Ходирєва, вихованка гуртка «Прикладна фізика» Донецької обласної Малої академії наук учнівської молоді, здобувачка освіти 10 класу Ліцею зі структурним підрозділом гімназії №1 Покровської міської ради з проєктом «Модель електродвигуна, в основі роботи якого лежить принцип самоіндукції»  (науковий керівник ‒ Любименко О.М.). Практичне значення дослідження Анжеліки  полягає в тому, що створений простий двигун з двома (механічною та електричною) системами управління заощаджує енергію і може бути підключеним як до системи опалення житлового будинку, так і до двигуна літака, збираючи паразитні зворотні імпульси на акумулятори.

У номінації «Цифрові технології» в старшій віковій категорії ІІІ місце здобув Осіпов, учень 11 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 9 Покровської міської ради з проєктом «Дослідження ефективності використання DNS-фільтра на базі RASPBERRY PI 4 ДЛЯ SOHO-сегменту» (наукові керівники ‒ Ступак Г. В., Литвин Д.В.). Проєкт Дмитра спрямований на підвищення безпеки SOHO-сегменту, допомагаючи їм захистити свої мережі від різних інтернет-загроз.

Фіналісти «InventorUA» нагороджені сертифікатами Ukrainian Future, які дають право автоматичного зарахування на програму UF Startup School Beginner, де зможуть розпочати роботу над перетворенням своїх наукових робіт в діючі стартапи. Борис Соломка також нагороджений ваучером на послуги лабораторії UF Fab lab, які отримали  тільки чотири учасники фінальних змагань конкурсу.

Вітаємо учасників та переможців заходу! Пишаємось нашою талановитою молоддю!