портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Києві відкрито фотовиставку «Стерті з лиця землі», створену за участю Донецької ОВА

Опубліковано 16 листопада 2023 року, 09:32

У Києві на Контрактовій площі відбулося відкриття банерної фотовиставки «Стерті з лиця землі», створеної Українським інститутом національної пам’яті.

Виставка містить фотосвідчення воєнних руйнувань з різних регіонів, де російський агресор не залишив шансу на виживання, – Донеччини, Луганщини, Слобожанщини, Півдня України. Та найбільше цих сумних свідчень – саме з Донецької області… Тематичні банери акцентують увагу на знищених на 80 -100 відсотків Попасній, Мар’їнці, Соледарі, Бахмуті, Вугледарі, Богородичному та інших містах і селищах, перетворених агресором на пустку і руїну.

Невибіркові ракетні, бомбові та артилерійські обстріли призвели до нищівних для багатьох населених пунктів наслідків. Російська армія свідомо використовує тактику «випаленої землі». Кількість повністю чи майже повністю знищених міст і сіл обчислюється вже десятками, і про цей злочин російського агресора слід постійно пам’ятати та говорити в Україні й у світі. Це – не лише знищені будинки. Це – руйнування українського світу, знищення історичної пам’яті, це смерті й страждання тисяч людей, втрата багатьма з мирних жителів даху над головою.

Робота над створенням виставки «Стерті з лиця землі» тривала з весни 2023 року, до неї були залучені різні організації, громадські об’єднання та волонтери.

В.о. голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак подякував усім, хто допоміг у зборі інформації та фотоматеріалів для виставки, у тому числі й Донецькій обласній військовій адміністрації.

Фіксація історії – саме такою є місія фронтових фотографів. Автори світлин Костянтин і Влада Ліберови, які взяли участь у заході, зазначили: «Ми, мабуть, ніколи б не робили ці фотографії, але вони є свідченням злочинів ворога, вчинених на нашій землі. Дуже боляче спостерігати, як у досі мирному місті вирує життя, і як потім, в умовах війни, життя з цього міста уходить. Історична пам’ять про всі ці воєнні жахіття повинна зберігатися завжди».

Заступник начальника управління – начальник відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької обласної державної адміністрації Олена Наумова сказала: «Зі страшних фронтових світлин на сучасників дивиться сама історія, спонукаючи до того, щоб кожний клаптик зі слідами воєнних руйнувань був у майбутньому відроджений. А ще важливим є те, щоби ці кадри побачив весь світ і здригнувся від того жахіття, яке чинять рашистські окупанти на нашій землі».

Присутні висловили впевненість, що виставка нікого не залишить байдужим і спонукатиме громадян ще активніше допомагати Збройним силам України, аби російські загарбники, які нищили й досі нищать міста і села країни, були назавжди вигнані з нашої землі.

Матеріали виставки будуть завантажені на ресурсах Українського інституту національної пам’яті, а її матеріали - перекладені на різні мови, аби правда про воєнні події та про російську агресію поширювалася по всьому світу.