портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Краматорську дводенний форум «Ветеран - громаді: потенціал, помножений на довіру» зібрав понад сотню ветеранів з усієї України

Опубліковано 10 грудня 2021 року, 13:51

Понад сотню ветеранів з усієї України зібрав форум "Ветеран - громаді: потенціал, помножений на довіру", який розпочався у Краматорську сьогодні, 10 грудня.  

Участь у форумі взяли  міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна та голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко. 

Форум триватиме протягом двох днів. 

«Мені дуже приємно, що сьогоднішній форум  відбувається саме тут. Тут, де почалась війна, і тут, де сьогодні знову Україна. І ми віримо, що всі населені пункти, що зараз знаходяться в окупації також повернуться, і саме з цим ми маємо жити далі і робити все, щоб повернути наші території… Наш форум присвячений дуже практичним речам. Досить декларацій та обговорень! Адже країна і люди вимагають миттєвих, але продуманих рішень»,  -  зазначила Юлія Лапутіна.  

Учасники форуму обговорюють питання формування системи психологічної реабілітації ветеранів, медичного обслуговування, соціального захисту, працевлаштування та ролі ветеранів у громадах. 

«Тут, на Донеччині, ми усвідомлюємо, що війна неминуче травмує всіх, хто дотичний до неї. Людям, які  повернулися  з фронту до цивільного життя, потрібна допомога тих, кого вони захищали. Тобто - всього українського суспільства. Реінтеграція ветеранів до громадського життя – це серйозний виклик. Але і велика можливість! Адже люди, загартовані війною, здатні на рішучі вчинки і великі досягнення у мирному житті – в економіці, культурі, науці й інших сферах. Україна вже має безліч прикладів того, як наші ветерани, повернувшись з війни, докорінно змінювали і робили кращим своє життя та життя своєї громади. І наше спільне завдання - зробити так, щоб таких історій успіху було значно більше. Для того, щоб виклик перетворився на можливість, ми всі разом – держава і суспільство – повинні докладати якнайбільше зусиль, щоб надихнути тих, хто повертається з війни, на цікаве та активне життя», - зазначив під час свого виступу голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко.

Очільник області також повідомив, що зараз в області зареєстровано 18 641 учасник АТО та ООС та 230 членів родин загиблих захисників України. 

Щороку Донецька ОДА виплачує матеріальну допомогу ветеранам, що отримали інвалідність на війні, та родинам загиблих учасників АТО й ООС. Торік на ці виплати було виділено майже 3,2 млн гривень, цього року вже 4,3 млн. Крім того, ветерани та родичі загиблих отримують матеріальну допомогу від органів місцевого самоврядування в громадах області. Цього року загальна сума цих виплат склала 10,3 млн грн.

В рамках форуму Юлія Лапутіна вручила спеціальні  відзнаки Міністерства у справах ветеранів України – коїни,  які в цьому році було затверджено Указом Президента України, волонтерам та представникам громадських організацій за активну громадянську позицію, служіння українській державі, підтримку ветеранських та волонтерських проєктів, та з нагоди Дня волонтера.