портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Краматорську відкрилась виставка «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір», присвячена загиблому на російсько-українській війні українцеві зі США Марку Паславському

Опубліковано 03 липня 2021 року, 12:50

Виставка «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір», присвячена українцеві зі США Марку Паславському, який загинув на російсько-українській війні, розпочала свою роботу у Донецькому обласному краєзнавчому музеї (м. Краматорськ) сьогодні 3 липня.

В офіційному відкритті виставки взяли участь голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко та заступник очільника області Юлія Костюніна, заступник Командувача Об’єднаних сил Віктор Ганущак, директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло (м. Київ), начальник відділу у Донецькій області Міністерства у справах ветеранів України Анна Адам, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, громадськість та мешканці міста, військовослужбовці та ветерани АТО.

«Сьогодні ми відкриваємо унікальну виставку, присвячену унікальній людині… Наближаються річниці операцій з визволення міст півночі Донеччини, у яких брав участь і батальйон Марка́ Паславського «Донбас». Тож символічно, що саме цю виставку ми відкриваємо саме зараз», - сказав очільник області.

Він також подякував всім, хто долучився до організації виставки.

Виставка про добровольця батальйону «Донбас» із позивним «Франко» Маркіяна Паславського, який був офіцером американської армії й вирушив на схід України рядовим бійцем, експонуватиметься у Краматорську понад місяць.

Маркіян Ґреґорі Паславський народився 1959 року в Нью-Йорку в сім'ї українців Осипа й Орисі Паславських, які під час Другої світової втечею рятувалися у США від радянських репресій. Був членом "Пласту". Закінчив найпрестижнішу американську військову академію «Вест-Пойнт». Завершив військову кар’єру в армії США у званні капітана. Як магістр ділового адміністрування працював інвестиційним банкіром у США. У 90-х роках переїхав до України. На Київщині заснував агрофірму “Росава-К”, яка стала одним із найприбутковіших підприємств у районі. Із початком російсько-української війни пішов добровольцем на фронт, де став стрільцем. Родичі дізналися про те, що Марк на війні, з його допису у твітері. Посмертно Марка Паславського вшановано орденом Данила Галицького, відзнаками «Залізний пластовий хрест», «Народний герой України» та іншими нагородами. Загинув він 19 серпня 2014 року під Іловайськом, прикриваючи відхід групи військових і рятуючи життя товаришів ціною власного. Поховано Марка Паславського на Аскольдовій могилі у Києві. Йому було 55 років. Брав активну участь у Помаранчевій революції, Революції Гідності. Уцілів під час розстрілу на вулиці Інститутській.

Над створенням виставки «Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір» працювала команда Національного музею Революції Гідності разом із Музеєм української діаспори та родиною Паславських, яка передала до фондів цих інституцій особисті речі Маркіяна. Експозиція не лише показує життєвий шлях і вибір Маркіяна, а й оповідає про іловайську трагедію. Про це покажуть документальний фільм.

Мета виставки – продовжити мандрівний проєкт, щоб про Маркіяна Паславського та Іловайську трагедію дізнавалося якомога більше людей. Із 2019 року виставку вже побачили у музеях Києва, Тернополя та Дніпра.

Куратори виставки – Назар Розлуцький та Олександр Бриндіков.